ZALOGUJ SIĘ

Dlaczego w tym zdaniu użyto Past Simple, a nie Present Perfect?

zmodyfikowany: tydzień temuostatnia aktywność: tydzień temu
Dzień dobry,
Robiłem powtórki i natknąłem się na zdanie <Widziałem grupę nastolatków pijących piwo, powinienem zadzwonić na policję?>. Według powtórek, prawidłowe tłumaczenie to <I saw a bunch of teenagers drinking beer, should I call the police?>.

Dlaczego nie <I've seen a bunch of teenagers drinking beer, should I call the police?> ?
Uczyłem się, że gdy mówimy o przeszłych wydarzeniach i nie podajemy daty to wtedy właśnie używamy Present Perfect. Wiem, że używa się go też w przypadkach, gdy coś zdarzyło się przed chwilą i ma wpływ na teraźniejszość - według mnie powyższy przykład spełnia te kryteria, gdyż osoba widziała przed chwilą grupkę nastolatków i teraz zastanawia się czy powinna zadzwonić na policję (wydarzenie skłoniło do teraźniejszych przemyśleń).

Zadałem pytanie sztucznej inteligencji, ale tak średnio mi wytłumaczyło.
Będę bardzo wdzięczny, jakby ktoś umiał to wytłumaczyć 😘.
M
milusiowo

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

Ostatnio miałam podobną zagwozdkę i rozumiem Twoje wątpliwości – pytanie "Should I call the police?" faktycznie odnosi się do teraźniejszości i może sugerować użycie Present Perfect (I've seen). Znalazłam kilka wytłumaczeń w sieci. Oto one:

Sposób postrzegania zdarzenia:
Użycie Past Simple podkreśla sam fakt zobaczenia czegoś w przeszłości jako zamkniętego zdarzenia. Mówca opowiada, co się stało, a decyzja o telefonie do policji jest jego teraźniejszym dylematem.

Codzienny język:
W języku potocznym, zwłaszcza amerykańskim, często używamy Past Simple, nawet gdy wydarzenie ma wpływ na teraźniejszość. W praktyce zdanie "I saw a bunch of teenagers drinking beer, should I call the police?" brzmi bardziej naturalnie niż jego odpowiednik z Present Perfect.

Present Perfect byłby poprawny, ale zmienia nieco nacisk:
Jeśli powiedzielibyśmy "I've seen a bunch of teenagers drinking beer, should I call the police?", skupilibyśmy się bardziej na teraźniejszym skutku zdarzenia – czyli na jego wpływie na obecną sytuację. To subtelna różnica, ale obie wersje są gramatycznie poprawne.

Rozumiem to tak, że obie formy są możliwe. Past Simple skupia się na zdarzeniu jako przeszłym fakcie, a Present Perfect bardziej podkreśla jego związek z teraźniejszością. W tym konkretnym przykładzie użycie Past Simple wynika raczej z naturalności i stylu języka.
amatuszewska4
milusiowo - Dzięki wielkie 💗 - tydzień temu zmieniany: tydzień temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.