ZALOGUJ SIĘ

do osób nagrywających się

12 lat temuostatnia aktywność: 12 lat temu
Z przyjemnością przesłuchałbym i poprawił trochę nagrań, ale niestety spora ich część jest bardzo cicho nagrana. Nawet przy maksymalnej głośności z trudem słyszę nagranie i wyłapywanie błędów jest męczące. Dlatego proszę was o ustawienie odpowiedniej czułości mikrofonu i o upewnienie się, że nagrywany dźwięk jest dobrej jakości.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszym zgłębianiu języka :)
A
ArchiCzerwin
Dex92 - Mysle ze w niektorych przypadkach nie jest to wina mikrofonu. Uzywajac tego samego mikrofonu i nagrywajac rozmowe chociazby na skype dzwiek jest znacznie lepszy. - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

dobrze jest też kupić mikrofon z usuwaniem szumów (Noise Cancelling)
Bilberry

Mam ciągle jakieś problemy z nagrywaniem. Ostatnio nawet musiałam doinstalować Google Chrome, bo przy Firefoxie pojawiał się komunikat o błędzie, mimo że dzień wcześnie mogłam nagrywać. Adblocka na stronie eT wyłączyłam. Sprawdziłam wtyczki, nie pomogło restartowanie kompa. Tydzień wcześniej też miałam taki problem - znikł, gdy ponownie uruchomiłam komputer.

W sprawie szumów, kolega Neversaynever poradził mi, że może to być problem instalacji elektrycznej - brak uziemienia. Okazało się, że szumy są mniejsze gdy używam gniazda z bolcem, a znikają, gdy odłączę laptop od sieci.

Niestety nagrania są nadal niezbyt dobre - dźwięk jest dość dobry, gdy odsłuchuję nagranie zanim je wyślę. Po wysłaniu na serwer nagranie jest cichsze, matowe, sprawia też wrażenie spowolnionego. Czasem słychać coś jakby pogłos czy echo. Niedawno musiałam zmienić laptop - podobno ten nowy ma trochę lepszą kartę dźwiękową, jeżeli używam właściwego wyrażenia. Niestety problem pozostał. Może to wina mikrofonu, ale usuwanie szumów ten mój ma.

Zależy mi na technicznej jakości nagrań. Nie jestem dobra w czytaniu i zależy mi na pomocy nauczycielki Premium, nie chcę też dręczyć nikogo fatalnym dźwiękiem lecz jestem bezradna.
esterka
12 lat temuzmieniany: 12 lat temu
japonskiwachlarz - A czy próbowałaś może ustawić podbicie dla mikrofonu? Czasem to pomaga - dźwięk jest lepiej zbierany. Jeśli dodatkowo mikrofon jest - jak to zasugerował Billberry - z gatunku takich, co to eliminują szumy - podbicie nie powinno ich intensyfikować. Dobrze jest też mieć mikrofon kierunkowy. Najgorsze będą mikrofony wbudowane w laptopach i takie do grupowego karaoke - zbierają dźwięk dookoła. - 12 lat temu
esterka - Dziękuję :) Udało mi się zmniejszyć szum bez konieczności odłączania laptopa od sieci, ale i tak pod odłączeniu nagrania są lepsze. Efekt będę mogła sprawdzić w pełni dopiero, gdy prześlę nagranie. Nie znam się na konfigurowaniu dźwięku i ustawiam metodą prób i błędów ;) - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu