ZALOGUJ SIĘ

Czy warto rozpoczynać od A1, choć zna się już podstawy?

4 tygodnie temuostatnia aktywność: przedwczoraj
Cześć!

Mógłbym określić swój poziom jako B2/B2+, wnioskując po maturze, czy tym, że studiuje teraz w języku angielskim. Niestety, czy stety moja nauka przez całe życie była raczej intuicyjna niż systematyczna stąd brakuje mi zawzięcia we wszelkich zasadach, czy to gramatycznych, czy składniowych.
Dobrze przechodząc do meritum, czy warto przejść tutaj kurs od A1 i przerobić wszystkie podstawy - utrwalić fundamenty i przeboleć zgaduję w większości oczywiste dla mnie rzeczy, czy startować już z grubszego poziomu B2 i wyżej?

Czy stał z Was ktoś przed podobnym dylematem? Jestem ciekawy Waszych punktów widzenia.
N
narewiak

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 7

Na studiach chodziłam na lektorat C1 i zdałam egzamin na tym poziomie. Jednak postanowiłam powtórzyć wszystko od początku, więc zaczęłam na eTutorze od poziomu A1. Nauczyłam się kilku nowych rzeczy, przy okazji przyjrzałam się swojej wymowie i upewniłam się, ktore słowa występują w amerykańskiej, a które w brytyjskiej odmianie angielskiego.

Przerobienie poziomu A1 zajęło mi niecały miesiąc (gdyż niewiele wrzucałam do powtórek), więc nie jest to poważna inwestycja czasowa.
L
lechatgris
narewiak - dzięki :) chyba tak zrobię - 4 tygodnie temu

mialam dokladnie taką samą sytacje wystartowalam od B1/B2 i dotarłam pozniej znacznie wyżej ,bez problemu rozmawiam. Mam jednak braki na nizszych poziomach sama to wyłapuje,dlatego przerabiam kurs od poczatku uwazam że warto i lepiej sie nie spieszyć
J
jowo01

Cześć!

Warto wyciągnąć wnioski z testu poziomującego. Odpowiedzi są dostępne na stronie etutora. Zawsze mogą pojawić się jakieś słówka, których się nie zna, ale gramatykę wypadałoby mieć opanowaną na konkretnym poziomie. Zakładka z tematami z gramatyki jest w rozwijanym menu po prawej stronie. Do każdego tematu przypisany jest symbol poziomu.

Zasób słownictwa można rozwijać w różny sposób. W przypadku etutora można się wiele nauczyć nawet z przykładów dołączonych do podstawowego słownictwa na poziomie A1 czy A2. Jeśli masz czas i chcesz ugruntować swoją znajomość języka, możesz wrzucać do powtórek całe zdania z niższych poziomów niż ten, na który wskazał test poziomujący. Polecam ten sposób!
M
MegMorayne

Jeżeli wracasz do języka po jakimś czasie, to moim zdaniem warto zacząć od podstaw, chociażby dlatego, że często mamy przeświadczenie "o, już tam byliśmy, mamy wyższy poziom, więc to strata czasu". Bywa to jednak złudne, bo okazuje się, że zapomnieliśmy część tego materiału, co może w jakimś stopniu wpłynąć na nasz proces "odświeżania". Tak jak wspomniała poprzedniczka, przerobienie A1 lub A2 nie zajmie dużo czasu. Dodatkowo, możesz sobie przeplatać naukę. Łatwo-średnio. Sam tak robię :)
K
kSn91

Ja też zacząłem przygodę z eTutorem od poziomu B1, potem B2, ale postanowiłem wrócić do podstaw i przejść przez cały A1 i A2. Absolutnie tego nie żałuję, a wręcz przeciwnie. Każdemu polecam! Jak już zostało wspomniane, nie zajmuje to dużo czasu, a jest wspaniałą bazą do dalszej nauki! :)
R
robert.73

Będę dalej twierdzić, że na eTutorze A1 to nie jest A1, bo nie ma wprowadzenia do poznania języka.

Jedyne co, to na niższych poziomach są łatwiejsze zadania opisowe do zrobienia i krótsze dialogi, no i też łatwiejsza gramatyka, a słówka są może i też łatwiejsze, ale wcale nie zawsze i jeśli dodajesz też zdania do powtórek, to już w ogóle może nie być tak łatwo, bo zdania nie są łatwiejsze przy łatwiejszych słowach.

Skoro jesteś na wyższym poziomie, to po prostu te niższe poziomy będą Ci szybciej szły i tyle. Ja bym na Twoim miejscu robiła od początku, ale jeśli byłbyś nastawiony na zrobienie jak najwyższych poziomów, a stwierdziłbyś, że nie masz aż tyle czasu (a np. nie wiesz czy chcesz dalej wykupić dostęp lub wiesz, że nie będziesz mógł sobie na to pozwolić), to ja bym po prostu przeszła przez słówka na szybko, a skupiłabym się na dialogach i zadaniach (ew. też na gramatyce).
Katuszka
MyroslavaRozbytska18 - Kursy na platformie eTutor zostały przygotowane w taki sposób, aby osoby początkujące mogły mogły poznać podstawy języka. Mamy na uwadze, że jednak każdy z Użytkowników ma inne preferencje dotyczące nauki. - 5 dni temu

Ja zacząłem wszystko od początku, 20 lat przerwy zrobiło swoje. Szybko idzie ten A1, ale 5-10% to coś nowego, albo zapomnianego, także polecam od początku.
M
mieszkokastelnik
jerzy_pozoga - popieram-ok. - przedwczoraj