M | mchalina_w |
quantum137 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
J | joasia5555 |
esterka - Tylko uważaj, by nie przesadzić. Po pewnym czasie z tysięcy słówek wygenerują się setki powtórek dziennie, a nie zawsze może/chce się siedzieć 2-3 godz. 7 dni w tygodniu i powtarzać. A słówka i powtórki to tylko 1 z elementów w nauce języka. Ucz się w takim tempie, na jakie Cię stać - sukces idzie w parze z systematycznością.
Przyjemnej nauki, Joasiu :) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
|
absolwentka |
esterka - Obliczyłam, że mamy podobne tempo nauki :) Oczywiście system liczy i gramatykę i dodane zdania, tak więc samych słówek mam przerobionych znacznie mniej. W dodatku wcale za dobrze wszystkich "nauczonych" nie znam. Inna sprawa, że liczba opanowanych słówek, mimo że pożądana, nie świadczy o niczym. Chodzi mi o to, że wg mnie to bzdura, że wystarczy 1000 albo 3000 słówek bez gramatyki i już rozumiemy 90% przekazu.
-
13 lat temu
zmieniany: 13 lat temu
|
|
esterka - Zaznaczam, że szczerze się cieszę z osiągnięć Mchaliny; nie mam zamiaru tu krytykować kogokolwiek. Wypowiadam się tylko dlatego, że wszędzie pełno reklam i wypowiedzi, że można nauczyć się języka w 3 miesiące, przez 15 minut dziennie albo wystarczy ileś słówek i spoko. Tak się składa, że mam doświadczenie jeśli chodzi o naukę samych słówek. Mnie to nic nie dało. Po kilku miesiącach nawet nie pamiętałam, że się ich uczyłam. Zostały fiszki.
-
13 lat temu
|
|
mchalina_w - tak, zgadzam się. Same słówka to wg mnie tylko 60% sukcesu. Zdecydowanie lepiej uczyć się całych zdań, ja prowadzę zeszyt ze słówkami i zeszyt, w którym wpisuję całe zdania z danym słówkiem - zdecydowanie lepiej wówczas kojarzy się to słówko. A i m świadomość tego, że umiem już 1000 słówek zdecydowanie dodaje motywacji by nauczyć się 1000 następnych :-). I to jest, moim zdaniem, sedno nauki języka - opracować swój własny sposób nauki, który da nam radość z nauki i mobilizację do dalszej pracy.
-
13 lat temu
|
|
mchalina_w - Moim celem jest certyfikat FCE - wiem, że by do niego podejść trzeba opanować około 13-15 tyś słówek - gdybym nie prowadziła zeszytu, nie wiedziałabym jak daleko mi jeszcze do celu pozostało.
-
13 lat temu
|
|
esterka - Powodzenia, Mchalino :)
Jestem trochę zaawansowana wiekiem, ale też marzyłby mi się jakikolwiek uznawany, nawet skromny certyfikat (nie wiadomo, co jeszcze czeka mnie w życiu i gdzie przyjdzie mi szukać pracy)... - 13 lat temu |
|
absolwentka - Esterka całkowicie się z Tobą zgadzam! Co do szybkiej nauki języka to nigdy w nią nie wierzyłam. Wpojone miałam, że nic nie przychodzi łatwo i trzeba sobie na to zapracować. Znam natomiast osoby, które kupują książki typu angielski w 3 miesiące, wystarczy 15 min. dziennie. Powtarzam im, że to nie realne. Mchalina: też prowadzę zeszyt. Certyfikat mi się nie marzy, bo nie widzę sensu jego posiadania. Chciałabym mówić swobodnie i to mój cel. Chociaż skrycie marzę o filologii;) Pozdrawiam!
-
13 lat temu
|
|
magiczny |
mchalina_w - hej, ja prowadzę sobie zeszyt do słówek - jestem wzrokowcem i wolę w ten sposób się uczyć. Stąd wiem, ile słówek już umiem
- 13 lat temu |
|
jerzy_pozoga - Garutlajce mchalina_w- no, ja rwóineż jsetem wzrokofcem ! :D)))
Aby tak dlaej, poowzdenia. Co podać- kawa, hreabta ? Pzodarwaim sredczeine- jkp - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
|
esterka - Co do zeszytów - spotkałam się z teorią, że lepiej zapamiętujemy to, co napisaliśmy odręcznie.
Jerzy, przeczytałam Twój komentarz i nie zauważyłam za pierwszym razem, że poprzestawiałeś litery. Hreabta mi podpadła :) - 13 lat temu |
|
sseebbeekkk - "jak moża sprawdzić ile słówek sie panowało czy istnieje jakiś test ?"
No są takie testy, na pewno nie są idealne ale po zrobieniu kilku prób można sobie wyznaczyć wartość "średnią" :) Np.: http://testyourvocab.com/ - 12 lat temu |
|
Mo-Li -
@sseebbeekkk. Bardzo fajna zabawka, dzięki :) Zrobiłam test, zapisałam wynik i powtórzę po roku z tutorem! - 12 lat temu |
|
I | ifoma |
esterka |
Pozdrawiam :) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu