ZALOGUJ SIĘ

jaka jest różnica w wyrażeniach encima de i sobre

3 miesiące temuostatnia aktywność: 2 miesiące temu
Jak jest różnica pomiędzy tymi wyrażeniami "encima de" i "sobre"? Na lekcji było, że oba oznaczają, że coś się znajduje na .... np. stole, itp. A w powtórkach jeśli wpisuję je dowolnie to wychodzi błąd.
A
Ax1977

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Używa się ich zamiennie, tyle, że "sobre" to przyimek, a "encima de" - przysłówek ;) "Sobre" używamy tylko w przypadku, gdy rzeczy są w kontakcie, czyli konkretnie "na", podczas gdy "encima de" oznacza dosłownie "powyżej", czyli niekoniecznie fizycznie na czymś (np. na stole, ale i w powietrzu albo na półeczce ponad stołem).
Powtórki są opracowane tak, że akceptują w danym przykładzie tylko jedną, podaną wersję, i to ją musisz wpisać. Chyba, że od razu w przykładzie podane są synonimy, wtedy system akceptuje obie wersje jako poprawne.
I-Ka

Po weryfikacji opisanej przez Ciebie kwestii przez nasz dział językowy udało się ustalić, że "encima de" i "sobre" są synonimami.

Chciałabym poinformować, że do Powtórek użytkownik dodaje konkretne słówko lub zdanie, więc wykonując daną frazę, należy ją wpisać zgodnie z dodanym oryginałem. W tej sytuacji mogę zaproponować dwa pomocne rozwiązania:

1. dodanie notatki do hasła, aby ułatwić zapamiętywanie elementów dodanych do powtórek, można skorzystać z funkcji dodania notatki do danego hasła, klikając symbol dymka. Po wpisaniu pomocnych wskazówek należy zapisać wprowadzone zmiany. Taka funkcja dostępna jest przy każdym słowie dodanym do głównego modułu Powtórek oraz przy hasłach zapisanych na naszych listach słówek. Lista wszystkich elementów dostępna jest tutaj - https://www.etutor.pl/words/elements-in-repetitions/all

2. samodzielna zmiana oceny, jeśli system przydzieli ocenę Źle, to można samodzielnie ją zmienić na Średnio lub Świetnie.
MyroslavaRozbytska18
Pracownik eTutor