ZALOGUJ SIĘ

"Anfangen" i szyk w prostym zdaniu; skąd "zu" przed bezokolicznikiem?

zmodyfikowany: 4 miesiące temuostatnia aktywność: 3 miesiące temu
Nie powiedziałabym "Dieses Jahr fange ich an zu joggen!". "Anfangen" to czasownik rozdzielnie złożony a tymczasem przedrostek "an" znalazł się w środku a nie na końcu zdania. Nie jest to też zdanie podrzędnie złożone, aby przed bezokolicznikiem na końcu stawiać "zu". Tyle wynika z mojej znajomości języka.

Czy jest jakaś reguła gramatyczna, która uzasadnia szyk zdania w tym przykładzie?

Link: https://www.etutor.pl/lessons/de/de-a1/21/2/43485?action=setDoneNow&lessonPageId=42916&forceBrowsingMode=1&forceBrowsingMode=1
M
MegMorayne

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 4

Ogólna zasada jest taka, że jeśli czasownik łączy się z drugą czynnością , tak jak w podanym zdaniu (zaczynać jogging ) to używamy bezokolicznika z „zu”. Pozatym w zdaniu występuje czasownik wyrażający początek, dlatego musimy użyć "zu"
R
RoksanaP8
4 miesiące temuzmieniany: 4 miesiące temu
MegMorayne - Dziękuję za odpowiedź, ale nadal mam wątpliwości. Bezokolicznik z czasownikiem modalnym występuje bez "zu". Niedawno też mignęło mi przed oczami zdanie: "Er geht schlafen" - też bez "zu". - 4 miesiące temu

A może to kwestia typu czasownika? Modalny byłby wówczas bezpośrednio związany z czynnością, a niemodalny z "zu"?
'gehen' niby nie jest modalny, ale w zdaniu "Er geht schlafen" zachowuje się jak modalny (podobnie jak "Er muss schlafen")
To tylko hipoteza, ale może ktoś zna konkretną zasadę :)
O
oskarkorczynski

Podsyłam artykuł, w którym jest dobrze wytłumaczone to, kiedy używa się konstrukcji bezokolicznika z "zu", a kiedy nie (sama nie potrafiłabym tego lepiej wytłumaczyć, bo używam tego intuicyjnie):
https://nauka-niemieckiego.net/gramatyka/podstawy/bezokolicznik-z-zu-i-bez-zu/
M
Mondlicht22
MegMorayne - Dziękuję! To bardzo przydatne wyjaśnienie :) Ostateczna konkluzja jest jednak nadal hipotezą... - 3 miesiące temu

W przykładzie "Dieses Jahr fange ich an zu joggen!" konkurują o ostatnią pozycję dwa elementy: przedrostek "an" i bezokolicznik "joggen" poprzedzony przez "zu". "An" jest częścią czasownika rozdzielnie złożonego, odmienianego w zdaniu, a "zu joggen" to bezokolicznik uzupełniający orzeczenie.

"Zu" zostało dodane przed bezokolicznik z uwagi na regułę dotyczącą stosowania bezokoliczników po "anfangen", co wyjaśniła RoksanaP8. Mondlicht22 przytoczyła artykuł omawiający stosowanie "zu" z bezokolicznikami, w którym pojawiła się m.in. ta reguła.

Wygląda na to, że gdy dochodzi do rywalizacji o ostatnią pozycję w zdaniu, to wygrywa bezokolicznik z "zu"; przedrostek zajmuje miejsce przed "zu".

Czy istnieje reguła gramatyczna potwierdzająca ten szyk zdania?
M
MegMorayne
3 miesiące temuzmieniany: 3 miesiące temu