W | wrocman52 |
A | AgataO94 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
W | wrocman52 |
W | wrocman52 |
AgataO94 - Nie jestem pewna w sumie czy będzie jakieś "oficjalne" ogólnopolskie określenie, chyba funkcjonuje też nazwa spinacze do prania, ale google pokazuje, że w sklepach internetowych raczej używa się tych określeń naprzemiennie :).
-
7 miesięcy temu
|
+4 |
adrianna.wu - AgataO94 też używam klamerek w kontekście prania, a klamra od paska😉 Chyba że przy małym pasku, to klamerka - nie spotkałam się ze zdrobnieniem 🤔
-
2 miesiące temu
|
+3 |
G | greenka33 |
piotr.grela - Sam idea nauki poprzez zabawę jest super ale nie rozumiem jaki sens mają liczne powtórki słówek typu np. crab na Duolingo...
Ważniejsze od nauki słówek jest nauka czasowników frazowych, idiomów i całych fraz a to tylko na Etutorze... Ostatnio patrzyłem na wymowę słówek chińskich i jest beznadziejna... - 7 miesięcy temu zmieniany: 7 miesięcy temu |
+5 |
adrianna.wu Pracownik eTutor |
M | mwrzesien1 |
ZuziaPilarska |
mwrzesien1 - Nie porównałabym Duolingo do gierki. Jest „prostsze” ale jeśli się chce (słowo klucz imo) to można nauczyć się sporo, zwłaszcza osoby zaczynające naukę.
Moja mama 60+ uczy się j. ang tylko z Duolingo - po ok roku potrafi się „dogadać”- nie rozumie całych konstrukcji, gramatyki itp ale rozumie kontekst, wie co rozmówca ma na myśli, potrafi też w prosty sposób odp ALE lekcje robi skrupulatnie, codziennie. Bratanica 10l - chodziła na ang(poza szkołą), nie czuła tego na ten moment. Rodzice ściągnęli jej Duolingo, robi lekcje codziennie i mówi, że widzi, że więcej rozumie na lekcjach. Także w mojej ocenie jest to jednak nauka. Dla osób bardziej zaawansowanych też widzę więcej + aniżeli - - 5 dni temu |
+2 |
problemat - Po roku codziennej nauki nie rozumie całych konstrukcji i gramatyki i to jest sukces?!?!?! [treść usunięta przez administratora] co ja czytam. Po roku codziennej nauki to ona powinna śmigać już na A2 albo i B1, a ty piszesz, że sukcesem jest ,,potrafienie się dogadać'', cokolwiek to znaczy (zapewne, że wie jak kupić jajka xD).
-
5 dni temu
zmieniany: 3 dni temu
|
-1 |
problemat - Poza tym zgadzam się z ZuziaPilarska, że to bardziej gierka i zabijacz czasu, który każe po 100 razy powtarzać te same durnowate zdania, gdzie największy grzech to literówka. Dobre dla ludzi, którzy chcą stracić w przyjemny sposób czas, ale niczego się przy tym nie nauczyć.
-
5 dni temu
|
+1 |
darkobo - @problemat - osoby 60+ inaczej się uczą, inaczej zapamiętują niż młodzież, czy osoby w wieku średnim. Jeśli mama mwrzesien1 startowała od zera, to jest to sukces.
-
5 dni temu
|
+2 |
problemat - @darkobo - nadal rok nauki to kupa czasu. Zwłaszcza, jeśli jest się osobą 60+ z dużą ilością czasu. W każdym razie nie można tego traktować jako argument za duolingo, bo nie ma porównania, a taka wiedza może być bardzo złudna.
-
4 dni temu
|
|
darkobo - Kiedyś też mi się wydawało, że seniorzy mają dużo czasu do zagospodarowania :) :) :) :)
-
3 dni temu
|
+1 |
problemat - W takim razie może żyję w bańce:-) Przyznaję w tej materii moją niewiedzę, a może nawet młodzieńczą buńczuczność, ale nadal ten przypadek nie może służyć jako apologia Duolingo
-
3 dni temu
|
|
M | mwrzesien1 |
problemat - OK, ale zabić czas można na tysiąc różnych sposobów. Myślałem, że my tutaj dyskutujemy mając na celu naukę języka (i pod tym względem wartościujemy aplikację), a nie zastanawiamy się która aplikacja najlepiej pochłonie nasz bezwartościowy czas, jako produkt uboczny zapewniając jakąś niesprawdzalną namiastkę wiedzy.
-
4 dni temu
|
+1 |
dhuode - "(...) nasz bezwartościowy czas" ???
@problemat Proszę o trochę szacunku do innych osób. @mwrzesien1 napisała, że jej mama traktuje to jako rozrywkę. Nie uważam, żeby ktokolwiek miał prawo nazywać czyjkolwiek czas wolny/przeznaczony na rozrywkę "bezwartościowym". - 3 dni temu |
+3 |
dhuode - Dodam jeszcze, że moja mama (też 60+) również korzysta z tej aplikacji, gdzie zdobyła po wielu miesiącach zabawy "niesprawdzalną namiastkę wiedzy" i... chyba nie odczuwa potrzeby, żeby gdziekolwiek ją sprawdzać.
Żyjmy i dajmy żyć innym, w taki sposób, w jaki im odpowiada. - 3 dni temu |
+4 |
problemat - tak, niech każdy żyje byle jak, jak mu się podoba, a my nie oceniajmy nikogo broń Boże!!! Bo jeszcze się komuś przykro zrobi i popłacze się!!
-
przedwczoraj
|
-6 |
AdobeXD - Dokładnie, niech każdy żyje, jak chce. Nie oceniaj, nie musisz tego robić, tym bardziej że nikt o to nie prosi. Możemy różnić się opiniami, ale nie daje to nikomu prawa do okazywania braku szacunku.
Żyj i daj żyć innym. - przedwczoraj zmieniany: przedwczoraj |
+5 |
problemat - I jak w tym kraju ma być dobrze, skoro mamy systemowo i kulturowo wtłaczaną tolerancję dla dziadostwa... Ja jednak pozostanę przy moich wyśrubowanych wymaganiach nie tylko wobec innych, ale przede wszystkim wobec siebie.
-
przedwczoraj
|
-5 |
problemat - Szacunek... na szacunek trzeba sobie zasłużyć. Nie wystarczy, że ktoś skończy 60 lat, za osobą muszą stać dokonania i osiągnięcia. Musi być wzorem — wtedy należy się szacunek. A dla byle kogo — traktowanie jak byle kogo.
A tolerancja dla dziadostwa często jest właśnie maskowana szacunkiem, kulturą etc. To nie ma nic wspólnego, tak jak piszesz! - wczoraj |
-3 |
AdobeXD - Tu się zgadzam na szacunek trzeba sobie zasłużyć swoimi dokonaniami, osiągnięciami i postawą wobec innych.
Nie sztuką jest narzucanie swojego przekonania innym i sądzenie, że ma się zawsze racje a inny sposób bycia jest zly. Sztuką jest mieć swoje przekonania i spróbować wysłuchać i zrozumieć inny punkt widzenia, pamiętaj nie musisz zmieniać swoich, nikt nie zmusza. A różnić się w poglądach można w kulturalny sposób, jakoś inni tutaj zgroadzeni mają taką zdolność. - wczoraj |
+4 |
AdobeXD - Jeśli Twoim argumentem jest tylko chamskie wytykanie tego co w Twoim mniemaniu jest 'dziadostwem' to słaby masz oręż i mając wspaniałe dokonania w zdobywaniu wiedzy i zawsze wartościowo wykorzystanego czasu, niestety ginie to wszystko, gdy nie pamiętasz o tym by być po prostu ludzki dla innych.
-
wczoraj
|
+5 |
Ciekawostką o Duolingo, którą ostatnio wyczytałem, że zwolnili 10% pracowników i zastąpili ich sztuczną inteligencją...
https://tech.co/news/duolingo-ai-layoffs - 7 miesięcy temu zmieniany: 7 miesięcy temu