ZALOGUJ SIĘ

Jak powiemy po angielsku "Pić z gwinta"?

zmodyfikowany: 13 lat temuostatnia aktywność: 12 lat temu
Niestety bywa czasem tak, że nie mamy pod ręką czy to szklanki, czy nawet plastikowego kubka i chcąc ugasić pragnienie musimy się "napić z gwinta". Wiem, że to określenie bardzo potoczne, jednak nie znalazłem jego bardziej formalnego odpowiednika. Pytanie moje brzmi - jak to można wyrazić w języku angielskim? Dodam tylko, że nie mam tu namyśli napojów wyskokowych. Pytanie dotyczy ogółu płynów zdatnych do spożycia :)
falconepl

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Nie przychodzi mi na myśl nic innego niż "drink from a bottle".
Ewentualnie "drink directly from a bottle".
Nie wydaje mi się, żeby istniał w angielskim jakiś idiom znaczący dokładnie "pić z gwinta". Po prostu pić z butelki, albo prosto z butelki.
E
Estiny
falconepl - Coś tak czułem :] Dzięki w każdym razie. Byłyby "+", ale dostaję informację, że "Głosowanie na plus wymaga zdobycia 5 punktów reputacji", także na razie jedynie podziękowania.

Aktualizacja:
Jest już obiecany "plus" ;)
- 15 lat temu zmieniany: 15 lat temu

Zgodnie z Pwn Oxford, pić z gwinta to po angielsku:

to drink straight from the bottle

i jest to tak samo jak w języku polskim kolokwializm
quantum137
15 lat temuzmieniany: 15 lat temu
falconepl - Już do tego dotarłem. W każdym razie dzięki ;) - 15 lat temu
quantum137 - Niestety bywa czasem tak, że nie mamy pod ręką czy to szklanki, czy nawet plastikowego kubka i chcąc ugasić pragnienie musimy się "napić z gwinta".

Po prostu musialem sprawdzic, tak rewelacyjnie to ujales :) Pozdro!
- 15 lat temu

bottleneckin' to picie z gwinta(u) ;) a bottleneck to pić z gwinta, choć jest to określenie slagowe i 'to drink straight out of the bottle/from the bottle' pewnie jest używane częściej.

http://www.urbandictionary.com/define.php?term=drinking%20liquor%20straight%20out%20of%20the%20bottle

We had no choice but to bottleneck this wine. We had nothing unpacked. Not a single glass or even a mug.
E
ekoban