D | dabrowska.annaa |
![]() | Agatkosprobuj |
dabrowska.annaa - tez tak myślałam, ale w innych zdaniach (w etutor), gdzie jest ten sam podmiot występuje subjuntivo; jak poszukałam trochę w necie, to też widzę, że występuję subjuntivo, np. Me da mucha pena que no pueda ir contigo.
Es una lástima que no pueda saborearlo bien. Więc albo są dwie możliwości albo gdzieś jest błąd. - rok temu |
+1 |
Agatkosprobuj - Z neta: Tryb subjuntivo używany jest do opisu nowej rzeczywistości. Np. kiedy chcemy, aby coś się wydarzyło lub aby ktoś coś zrobił. Jest uznawany za bardziej subiektywny.
Tryb subjuntivo ma swoje charakterystyczne zwroty i zastosowania: słowa/wyrażenia (np. ojalá czy puede ser que), konstrukcje (np. es+rzeczownik/przymiotnik+que) wyrażanie naszych pragnień, uczuć czy zwątpień (z takimi słowami jak:querer, sentir, desear, dudar) łączenie dwóch podmiotów w jednym zdaniu (np. quiero que lo hagas tú) Faktycznie masz racje, jeszcze nie jestem na takim poziomie zaawansowania i nie znałam takich zastosowań subjuntivo. Może ktoś bardziej zaawansowany się wypowie. - rok temu zmieniany: rok temu |
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
eliza.k Pracownik eTutor |
Le da pena pena que no puede ir con nosotros.