bird |
jkruk80 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
askawska |
bird - Dzięki. Też odnoszę wrażenie, że ewolucja przebiega tak jak piszesz. Generalnie kocioł z tą kwestią - w powtórkach (głównie przy zdaniach) tylko jedna z tych trzech możliwości uznawana jest za poprawną (mimo, iż słownik podaje czasem wszystkie wersje).
-
13 lat temu
|
+1 |
quantum137 - Z myślnikami sobie dziewczyny odpuście dobrze Wam radzę:)
Jest to tak zagmatwane, (myślnik czy oddzielnie, czasami łącznie) że nikt nie wie o co chodzi, co źródło to inne informacje. Jest bardzo mało przypadków, gdzie myślnik jest wymagany. - 13 lat temu |
+1 |
bird - Ale nawet powtórki nie odpuszczają. Przykład ze słowem heatwave/heat wave: jak napiszę "I hate heatwaves!" to oznacza jako błąd.
Jakoś mi się wierzyć nie chce, że ta kwestia nie została wyjaśniona... A co na to wszystko jakiś tam ich wyspiarski "Miodek"? :) - 13 lat temu |
+1 |
bird - Pamiętam jak za czasów szkolnych korzystałam z książki o tytule "Razem czy osobno". Zauważyłam, że wiele osób (też tu na forum) błędnie pisze słowa z partykułą "bym", np. "chciał(a) bym", gdzie poprawna jest pisownia łączna - "chciał(a)bym". Dla wielu nie ma znaczenia czy razem czy osobno. Tak to jest jak się czyta internet zamiast książek... :/
-
13 lat temu
zmieniany: 13 lat temu
|
+1 |
quantum137 - Przy pisowni z myślnikiem czy osobno w angielskim jest duża dowolność, zasady nie są precyzyjne, czasami nie ma w ogóle zasad i tyle, jest jak jest.
Po prostu nie ma co sobie głowy zawracać. PS. To co etutor oznacza jako błąd to inna para kaloszy. - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+1 |