ankus7 |
Otus |
ankus7 - a to by miało sens:)
tylko jak to jest ćwiczenie (brak kontekstu oraz wytłumaczenia), a należy wstawić odpowiedni czas to skąd mam wiedzieć czy ta kostka to już zdrowa czy też dalej nie może chodzić?:) - 13 lat temu |
+2 |
Otus - Niestety w przykładach/ćwiczeniach, wypowiedzi są czasami wyrwane z kontekstu, co utrudnia zrozumienie kiedy należy używać danego czasów. Mogliby to rozbudować. Tak samo jest z resztą z rodzajnikami. Pewnie kilka innych przykładów także by się znalazło.
-
13 lat temu
|
+2 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
P | PlacGrunwaldzki |
hotaru85 - ciekawa porada z tym past simple, kiedyś czytałam, że polacy mają skłonnośc do używania present perfect, muszę znaleźć ten artykuł ;)
-
13 lat temu
|
|
ankus7 - objaśnienie gramtyczne chyba mają ułatwiać i pomagać zrozumieć... ale języka chyba nie da się tak zaszeregować teoria sobie..życie sobie..i tak najważniejsza praktyka i ćwiczenia:).
Po polsku mówię i nie zastanawiam się czy czasownik jest dokonany czy niedokonany. A present perfect chyba faktycznie nie jest taki ważny jak o nim piszą ...:) - 13 lat temu |
+1 |
PlacGrunwaldzki - Dlatego przede wszystkim musisz się skupić na tzw. "input", czyli wchłanianiu dużej ilości poprawnych zdań po angielsku. Tak się uczyłeś/-aś polskiego...
Objaśnienia są OK jako pewien klucz interpretacyjny -- jeżeli wiesz, jaki jest ogólny sens czasu present perfect, szybciej zrozumiesz, o co chodzi w tekście. Ale ze stosowaniem regułek przy pisaniu własnych zdań już jest gorzej - zawsze to będzie pewnego rodzaju proteza. - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+1 |
Brys - masz racje PlacGunwaldzki ale dobrze by bylo wiedziec jak prawidlowo uzywac czasu Present Perfect ja mam z tym problemy i mysle ze nigdy sie nie naucze prawidlowo ten czas stosowac
-
13 lat temu
|
+2 |
piter_c |