F | federer |
Czasownik like znaczy "lubić".
W większości przypadków po czasowniku like występuje czasownik z końcówką -ing.
Kiedy po like pojawia się czasownik z końcówką -ing, znaczy to, że mówimy o czynności, która sprawia nam przyjemność i która często jest naszym hobby. Dodatkowo, używanie czasownika z końcówką -ing po like sugeruje, że mówimy ogólnie o rzeczy, którą lubimy robić, a nie o konkretnym przypadku, kiedy daną czynność wykonujemy.
Możliwe jest też, aby po czasowniku like pojawił się bezokolicznik.
(1) Tom likes to go to the dentist once a year. = Tom uważa za stosowne pójście do dentysty raz w roku.
(2) My parents like to visit their family in Venice. = Moi rodzice uważają za stosowne odwiedzenie swojej rodziny w Wenecji.
Kiedy po like pojawia się bezokolicznik z to (konstrukcja like to do something), wtedy znaczy to, że coś robimy nie dlatego, że sprawia nam to przyjemność, lecz dlatego, że uważamy to za stosowne lub chcemy wyrazić, że dobrze byłoby to zrobić.
W przykładzie (1), Tom chodzi do dentysty raz w roku. Forma bezokolicznika po like sugeruje, że nie chodzi tam, dlatego, że sprawia mu to przyjemność, ale dlatego, że uważa to za stosowne.
W przykładzie (2) rodzice odwiedzają swoją rodzinę nie dlatego, że sprawia im to przyjemność, lecz z obowiązku.
Przyjrzyjmy się poniższym przykładom:
Mówiąc o teraźniejszości, pytania, przeczenia i krótkie odpowiedzi tworzymy zgodnie z zasadami czasu Present Simple.
slawek4 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
esterka |
Ewa-Sally |
esterka - To prawda z tymi czasami - patrzyłam na krzaczki w Present Perfect jak na raroga (uczę się tylko na et.). Ale co tam, ja stara baba dałam radę, to młodzi tym bardziej.
-
13 lat temu
|
+1 |
Wypracowania i nagrania - problem ze znalezieniem miejsca to realizacji z planu tygodniowego
Czasy w A1 - ile i jakie? Jak serfować w dziale gramatyka?
Witam. Mam pytanie. W których lekcjach są podstawowe czasy do nauki?
Gdzie są umieszczone podcasty w e-tutorze?
gramatyka łatwiejszy dostęp bezpośrednio z profilu