ZALOGUJ SIĘ

Can't a musn't jaka jest różnica , przecież znaczą to samo ?

13 lat temu
D
daga3030
ana_zlotos - 'Can't' oznacza że nie jesteś w stanie czegoś zrobić, np.: I can't swim.
A 'mustn't' że Ci nie wolno czegoś zrobić, np.: You mastn't touch this! It's mine!

Ja to sobie właśnie tak tłumacze w tym wypadku:P
- 13 lat temu
daga3030 - Świetne i proste tłumaczenia, dzieki bardzo - 13 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 7

w skrócie (najczęściej znaczą):
you mustn't - nie możesz (nie wolno ci)
you can't - nie możesz (nie uda ci się)

wprawdzie są sytuacje, gdzie powyższe byłoby wymienne, jednak nie znaczą one zawsze to samo
Bilberry
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu

W olbrzymim skrocie jest tak jak napisal Bilberry.
Roznic pomiedzy can't i mustn't jest znacznie wiecej.
Dobrze zostalo to opisane tutaj:

http://www.t4tw.info/angielski/gramatyka/must.html
TopMan
Bilberry - nauczyłem się i zawsze dodaję to "w skrócie", bo jakbym nie dodał to by mi się dostało :P

a przecież taki pytający chce prostej odpowiedzi, a nie długiej listy wszystkich możliwych sytuacji :D
- 13 lat temu

can't- nie możesz, a bardziej nie powinieneś czegos zrobić
mustn't- nie możesz czegoś tam zrobić ale co wynika z twojego wewn. przekonania. Po prostu nie wolno. Np. nie możesz iść do teatru ubrany w dres - tu stosujesz mustn't bo to wynika z wew. przymusu, czegos nie możesz zrobić. (czegoś nie należy robic)
haven't to- nie możesz czegoś zrobić, bo tak sie nie robi po prostu, masz obowiązek czegoś nie zrobić, lub musisz coś zrobić koniecznie (have to)
W
wyskok
askawska - Zdecydowanie nie mogę/nie powinnam/nie wolno mi się zgodzić z ostatnią tezą "haven't to..." :)
Poproszę o źródło.
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu

Dziękuje za odpowiedzi :)
D
daga3030
daga3030 - Czyli np:
You can't smoke here.
You musn't go to theter in a tracksuit.
You haven't park on double line.
- 13 lat temu
askawska - Poza ostatnim zdaniem, które według mnie jest błędne od razu w zamyśle, w dwóch pierwszych przykładach według mnie "can't" i "mustn't" są w pełni wymienne.

Przy okazji, zwróć uwagę na pisownię "mustn't" i "theatre/theater", a przed "theater" sugerowałabym dodanie przedimka "the", a przed "double line" - "a".
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
daga3030 - Witam i dzieki za poprawki:) - 13 lat temu

daga3030,
> You can't smoke here.

You musn't smoke here - zakaz palenia

Poczytaj jeszcze tutaj:

https://www.etutor.pl/lekcje/86/1860/
https://www.etutor.pl/lekcje/16/1751/
TopMan
daga3030 - Dziekuje poczytam napewno:) - 13 lat temu

Daga3030. Mam wrażenie, że pytanie nie do końca dotyczy fragmentu lekcji, do którego prowadzi link. W tamtych slajdach nie ma w ogóle mowy o "mustn't", zaś "can't" może pełnić dwie funkcje: 1) mówić o tym, czego ktoś nie jest/nie będzie w stanie zrobić oraz 2) mówić o tym, że coś się na pewno nie zdarzy (teraz lub w przyszłości).
A tak w ogóle "can't" może znaczyć:
1) nie umieć, nie potrafić
2) nie móc, czyli z jakiegoś powodu nie dać rady, nie być w stanie (mało czasu, boli głowa)
3) nie móc, bo nie wolno, bo taki jest ogólny zakaz lub tak mówi prawo (np. palić w miejscach publicznych)
4) nie móc, bo nie wolno, bo ktoś zabronił (wracać późno z dyskoteki)
5) coś nie może/nie ma prawa zaistnieć - przekonanie mówiącego o braku prawdopodobieństwa

Użycie "mustn't" natomiast ogranicza się do sytuacji 3) i 4), czyli wyraża zakaz.

Tyle w skrócie. Jeśli nie o to Ci chodziło, daj znać, pogrzebiemy w temacie dokładniej.

Pozdrawiam
askawska
daga3030 - Dzieki własnie o to mi chodzilo. Pozdrawiam - 13 lat temu

Can't may be similar to musn't but it mustn't be exactly the same, otherwise it would be written in the same fashion - it applies to all other words.
No word is ever exactly the same as it's synonim.
quantum137