abmmichal |
abmmichal |
londynwarszawianka - To zagadnienie, w jakich odstepach czasowych powtarzac jedna lekcje, to dobry temat na bloga dla team’u eTutora.
Kazdy, kto zaczyna nauke jezyka obcego szuka odpowiedzi na to jak optymalnie powtarzac przerobiona gramatyke, aby pozostala w pamieci na dluzej. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+4 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
munk2 |
abmmichal |
abmmichal |
londynwarszawianka - @munk2, w lekcjach, ktore przerabiamy chodzi jak najbardziej o zagadnienia gramatyczne i do nich nalezy powracac :)
W watku o zmianach podalam propozycje, aby po kazdym poziomie jezykowym byla mozliwosc powtorki omawianych zagadnien gramatycznych dla kazdego uczacego sie jako tzw. repetytorium, ale nikt sie na ten temat nie wpowiedzial. - 2 lata temu |
+2 |
munk2 - Miałem na myśli, że tworzę "nową listę" w sekcji "twoje słówka" co zajmuje tylko parę chwil, ale dzięki temu definicje zagadnień gramatycznych przewijają mi się w dziennych cyklach powtórek słówek i jestem w stanie się opatrzeć z danymi konstrukcjami. Podobnie dodaję do powtórek całe przykładowe zdania, bo zauważyłem, że dzięki temu szyk zdania potrafi się zakotwiczyć w głowie i zaczynasz używać tego w codziennej mowie.
-
2 lata temu
|
+3 |
londynwarszawianka - Teraz rozumiem o co chodzilo:)
Tez to stosuje, jedno, czy dwa zdania do danej konstrukcji jako kotwice pamieciowe. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+3 |
spajk |
londynwarszawianka - @spajk, popieram, ze 'dogadanie' jest najwazniejsze w jezyku obcym, a bledy gramatyczne kazdy popelnia.
Czesto zdarza sie, ze smieje sie z tego, co kiedys powiedzialam, bo w miare nauki wiedza jezykowa poglebia sie. Polemizuje, bo polemika jest tworcza i prowadzi do glebszego myslenia nad danym tematem, a wtedy mozg pracuje pelna para i przyswaja jakies tresci gramatyczne :) - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+3 |
piotr.grela - A kurczę dzisiaj popełniłem taki śmieszny błąd, bo zamiast zapytać się: "Do you work in that building?"
zapytałem się gościa: "Are you working in that building?"... - 2 lata temu |
+2 |
abmmichal |
londynwarszawianka - Takie repetytorium jest potrzebne po kazdym poziomie jezyka od A1 do C2.
Kazda wiedza raz nauczona wymaga powtorek, ktore powinny byc zintegrowane z danym poziomem jezykowym. - 2 lata temu |
+2 |
Ucząc się przez czytanie, oglądanie uczymy się tak jak małe dzieci.
Spotykamy jakieś słówko pierwszy, po jakimś czasie kolejny raz i z kontekstu staramy się zgadnąć co ono oznacza. Chyba, że jest to jest to język chiński, to nauka z kontekstu niewiele pomoże. - 2 lata temu