Marcin48 |
T | TomekK7 |
Marcin48 - Bardzo dziękuję za merytoryczną odpowiedź. Wszystko stało się jasne dzięki wsparciu profesjonalisty eTutor :-)
-
2 lata temu
zmieniany: 2 lata temu
|
+3 |
Marcin48 - Dzisisiaj miałem okazję rozmawiać w cztery oczy z doświadczonym lektorem języka angielskiego. Powiedział mi, że owszem, chodzi o zdania czasowe. Ale nie wszystkie zdania czasowe, a jedynie te, które odnoszą się do przeszłości. Czyli jak będzie mowa o przyszłości - wtedy trzeba cofnąć czas np. z WILL na WOULD - pomimo, że będzie tam while, since, before itd.
-
2 lata temu
|
+2 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Marcin48 |
piotr.grela - Dla mnie: "He ordered" jest takim wtrąceniem i może zasada jest podobna, że cofnięcie czasu dotyczy zadania głównego.
-
2 lata temu
|
+3 |
Marcin48 - Piotrze, nie wiem, czy dobrze kojarzę, ale chyba chodzi tu - jeśli masz rację - o pewną grupę zbudowaną wokół podmiotu. To tylko tak mi się skojarzyło i nie wiem, czy rzeczywiście taka jest prawidłowość w tego typu zdaniach. The book jest tutaj podmiotem, arrived - orzeczeniem.
-
2 lata temu
zmieniany: 2 lata temu
|
+2 |
TomekK7 - W przypadku zdań tego typu liczy się zasada gdzie czasowniki Past Simple w mowie zależnej mogą pozostać bez zmian. W przypadku dwóch czasowników w czasie Past Simple, jeden (powiązany z podmiotem) możemy zmienić na czas Past Perfect, a drugi pozostawić bez zmian.
-
2 lata temu
|
+4 |
Marcin48 - Dzięki za wyjaśnienie @TomekK7. Jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy, bo sam bym do tego chyba nie doszedł. Czyli, jeśli to dobrze zrozumiałem można zrobić tak:
Henry: "The chair he took broke". 1. Henry said that the chair he took broke. 2. Henry said that the chair he had taken broke. Tak jest ok? - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+4 |
TomekK7 - Dokładnie, oba zdania są poprawne ze względu na to, że czasownik w czasie Past Simple w mowie zależnej może zarówno pozostać bez zmian jak i zostać podmieniony na Past Perfect.
-
2 lata temu
|
+4 |
Marcin48 - TomekK7, dziękuję za naświetlenie zagadnienia :-) Na specjalistów eTutor zawsze można liczyć!
-
2 lata temu
|
+3 |
Practical English Usage Pana Micheala Swana ukazał się w formie aplikacji na Androida, trochę kosztowna bo ponad 30 funtów. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu
Nie ma więc potrzeby, aby uczący się zapamiętywali skomplikowane reguły dotyczące 'sekwencji czasów' w mowie zależnej, czy też ćwiczyli konwersję mowy bezpośredniej na mowę zależną. (Native speakerzy tego nie robią, gdy relacjonują, co ludzie mówią lub myślą)." - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu
A takie zmiany czasów są obecne na egzaminach certyfikacyjnych języka i w szkołach. - 2 lata temu