G | golansky |
T | TomekK7 |
darkobo - Bardziej interesuje mnie poprawność gramatyczno językowa przykładowego zdania niż to, jak zostało ono wygenerowane. Poproszę o komentarz w tej sprawie.
-
2 lata temu
|
+1 |
TomekK7 - Zdanie przykładowe pochodzi z fragmentu książki "Fatal Charm" autorstwa Aimée Thurlo. Autorka pochodziła z Kuby, także była osobą hiszpańskojęzyczną i posługiwała się angielskim jako non-native. W takich przypadkach mogą się zdarzać błędy gramatyczne, które na pierwszy rzut oka mogą się wydawać poprawne. W samym zdaniu niepoprawnie został użyty czas Present Perfect, ponieważ został sprecyzowany okres w przeszłości, a zasadą Present Perfect jest to, że nie precyzujemy kiedy dana akcja się zakończyła. Osobiście rozpocząłbym to zdanie z pomocą Past Simple "I drove past his home..."
-
2 lata temu
|
+3 |
darkobo - Dziękuję. Tak właśnie myślałem, że Present Perfect został tu użyty niepoprawnie.
-
2 lata temu
|
+2 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
I saw her yesterday - moze oznaczac, ze widziałem ja wczoraj jeden raz, ale moglem ja wczoraj widziec pare razy np. raz w na Zoliborzu wyprowadzała kota a raz na Grodzkiej szla z niskim jegomosciem... - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu
drove past - przejechaliśmy
was driving past - przejeżdżaliśmy.
Choć sam pewnie użyłbym pass by, czyli passed by - przejechaliśmy, was passing by - przejeżdżaliśmy.
Ale za to ciekawe jest dla mnie zdanie przykładowe w diki do drive past:
I've driven past his home late at night and early in the morning.
Czas Present Perfect z dokładnymi określeniami czasu? I to raczej w przeszłości, co najmniej dwukrotnie. Hmmm.... - 2 lata temu
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.