ZALOGUJ SIĘ

Zdania w minutę. Rozwija inteligencję werbalną

zmodyfikowany: 2 lata temuostatnia aktywność: 2 lata temu
W ciągu jednej minuty starasz się powiedzieć tyle zdań, ile tylko potrafisz, w języku, którego się uczysz. Zdania mogą być ze sobą powiązane (mogą tworzyć jakąś historię), ale nie muszą. Po prostu wypowiadasz zdania, które przyjdą Ci na myśl, a druga osoba je liczy. Zdania możesz też nagrać na dyktafon, a potem samodzielnie policzyć.

Zamierzam spróbować powyższego sposobu i proponuję Wam także - zobaczymy, kto ile zdoła powiedzieć :-) Swoje wyniki ogłaszajcie na naszym FORUM. Metodę tą znalazłem w książce JAK SZYBKO OPANOWAĆ JĘZYK OBCY Anna Szyszkowska-Butryn, wydawnictwo SAMO SEDNO
Marcin48

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Ogłaszam wszem i wobec, że w trakcie mojego pierwszego podejścia do ćwiczenia ZDANIA W MINUTĘ osiągnąłem wynik 21 zdań/minutę :-)
Marcin48
piotr.grela - No to nieźle. Mi się wydaje, że są dwa typy uczących się, moja córka i brat należą do pierwszego ekstrawertycy, nie mają dużego zasobu słownictwa ale komunikacyjne umiejętności mają perfekt.
Ja należę do tej drugiej grupy, sam nie lubię dużo gadać i nie lubię jak ktoś dużo gada...
Ale jedna metoda nauki języków obcych metoda Callana polega na szybkim mówieniu.
- 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu
Marcin48 - Też zauważyem taką prawidłowość. To także sprawa dobrego odnajdywania się wśród ludzi, dobrego samopoczycia w towarzystwie. Czasem trzeba niewiele umieć, żeby zdołać się komunikować. Wystarczy się wzajemnie lubić, a bariery komunikacyjne znikają. Ale gdy otoczenie jest nieprzyjazne lub jest zagadką, wtedy już rzeczywiśćie trzeba mieć szerchy wachlarz słownictwa i gramatyki. - 2 lata temu
piotr.grela - Moja szwagierka nie zna angielskiego była w angielskim Lidlu, zaczęła domagać się świeżej kapusty po niemiecku i ją dostała :-) - 2 lata temu
Marcin48 - Swoją drogą, ciekawi mnie, czy ktoś z użytkowników poda swój wynik. Ja zrobiłem tak, że zainstalowałem dyktafon na telefonie i przez minutę nagrywałem zdania. Potem odsłuchiwałem i zapisywałem na kartce. Na koniec liczyłem zdania poprawne - okazało się, że wszystkie moje zdania są poprawne :-) Przy liczeniu też zobaczyłem, że żadne zdanie się nie powtórzyło. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu

Sprawdziłam to ....porażka!....Ja ledwo wypowiedziałam 5 zdań! ....Myślę że byłoby łatwiej wypowiadać same wyrazy.
spajk
Marcin48 - spajk, nie przejmuj się tym. Jest pole do nauki i dużej poprawy Twoich umiejętności. Patrz raczej pozytywnie niż negatywnie. Powoli Ci się poprawią wyniki, zobaczysz. Tylko trzeba się uczyć :-) - 2 lata temu
piotr.grela - Spajk, powiedz co myslisz o obecnym rzadzie, to osiagniesz wynik powyzej 100 na minute... - 2 lata temu