ZALOGUJ SIĘ

dlaczego w przykładzie jest napisane przed przemiotniekiem ?

13 lat temu
2) przed przymiotnikiem

She is very beautiful. = Ona jest bardzo piękna.
This painting is really interesting. = Ten obraz jest naprawdę interesujący.
z tego co rozumiem przysłówki to beautiful, interesting, a przykładzie jest napisane że przysłówki w zdaniu umiejscowione są przed przymiotnikiem? chyba za! nie wiem o co chodzi
P
paulinanosek546

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 5

very - przysłówek
beautiful - przymiotnik

really - przysłówek
interesting - przymiotnik

Także pomyliły się Tobie przymiotniki z przysłówkami.
quantum137

Przysłówek to część mowy, która odpowiada na pytanie "jak?", "gdzie?", "kiedy?".
Przymiotnik to część mowy, która odpowiada na pytanie "Jaki?", "Jaka?", "Jakie?"

Miejsce przysłówka w zdaniu

W języku angielskim przysłówki możemy spotkać:
1) na końcu zdania
She studies hard. = Ona dużo się uczy.
Sheila sings beautifully. = Sheila pięknie śpiewa.

2) przed przymiotnikiem

3) przed innym przysłówkiem
Andrew works really hard. = Andrew pracuje naprawdę ciężko.

4) na początku zdania
Luckily she is here now. = Na szczęście ona tu teraz jest.
mceo
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu

Zaproponuję ciąg dalszy do wypowiedzi mceo:

5) przed czasownikiem (zwłaszcza przysłówki częstotliwości)
He never studies before maths tests. = On nigdy się nie uczy przed testami z matematyki.

6) po czasowniku (większość przysłówków sposobu, ale też np. przysłówki częstotliwości, jeśli czasownikiem jest "be")
He studies hard before chemistry tests. = On uczy się dużo przed testami z chemii.
John is always late. = John zawsze się spóźnia.

Jak będziesz miał chwilę, poczytaj może o rodzajach przysłówków, bo niektóre z nich mają swoje ustalone, a niektóre tylko zalecane miejsca w zdaniu.
Bez tego całość wydaje się wolną amerykanką. :)
askawska
mceo - mamma mia askawska, z każdym dniem zachwycasz mnie coraz bardziej :) - 13 lat temu
askawska - Nie żartuj. Ty też się świetnie od dłuższego już czasu spisujesz. :) - 13 lat temu

mceo, askawska
Dziewczyny!

Zadający pytanie nie rozróżnia przymiotnika od przysłówka więc nie ma sensu wchodzić w takie detale.
Odpowiedzi same w sobie w porządku ale zbyt "techniczne".

Pozdro!
quantum137
askawska - Ale popatrz, że mceo zaczęła ab ovo, czyli od pytań, na jakie odpowiada przysłówek. W połączeniu z Twoim zwięzłym tłumaczeniem, które w zdaniu to przymiotnik, a które przysłówek, można poczynić odważne założenie, że autor pytania podstawy już posiadł... :) - 13 lat temu
mceo - Quantum137, w odpowiedzi pojawiła się odpowiedź czym jest przysłówek. Dzięki temu paulinanosek546, będzie je teraz poprawnie rozpoznawać... ponadto będzie je dobrze wstawiać w zdaniu :))

- 13 lat temu
quantum137 - Raczej tych podstaw nie opanował, bo takie rzeczy powinno się wiedzieć w wieku 11-12 lat.
Co więcej w lekcji jest to opisane a zadająca pytanie ciągle nie rozumie, więc w mojej ocenie należy odpowiedzieć najprościej jak się da (i pominąć to co jest już w lekcji).
- 13 lat temu
mceo - askawska chyba pisałyśmy odpowiedź w tym samym czasie :)) - 13 lat temu
quantum137 - Dziewczyny, ale co to jest przysłówek jest wyjaśnione w pierwszej linijce lekcji.
Jest to link wklejony przez pytającego...
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
mceo - Quantum137 czasem umykają pewne rzeczy, dlatego warto je powtórzyć, aby je utrwalić.
Quantum137 pięknie i prosto odpowiedziałeś na pytanie. Plusik ci za to :)
Paulina też na pewno jest ci wdzięczna :)
- 13 lat temu
quantum137 - oj tu nie chodzi o plusy czy nie.
Nie rozumiem sensu wklejania takich odpowiedzi, które zupełnie nic nie wnoszą...
Nie odbierzcie mnie źle ale tak to czuje.
- 13 lat temu
askawska - O, przepraszam, ja nic nie wklejałam, leciałam z głowy. :)
Ale przyznaję, że po Twojej odpowiedzi - zwięzłej i na temat - należało poczekać, co na to sama zainteresowana. I wyjaśniać dalej dopiero wtedy, gdyby zaszła taka potrzeba, głównie ze strony pytającego.
askawska - Oj, taka jestem w gorącej wodzie kąpana. Co do sensu... hmmmm, wykasowywać już nie będę. Może kto inny (z podstawami?) zajrzy przy innej okazji.
Pozdrawiam :)
- 13 lat temu
quantum137 - ej gdzie moja odpowiedz...? na komentarz?
ZNOWU błąd jak piszę cholipa 5 minut !!!

PS. Odpowiedź zawsze powinna być na podobnym poziomie jak pytanie by pytający mógł skorzystać z niej i ją zrozumieć.

Pytający nie wie czym jest przysłówek, więc wyjaśnianie za pomocą przysłówków sposobu itp. jest... złym sposobem.
Ale to tylko moje zdanie.

Aniu wiem (teraz), że pisałaś z głowy i chwała Tobie za to:)

Dziękuję za dialog dziewczyny:)
mceo - Wprawdzie jest to moja subiektywna opinia, ale ja uważam , że wnoszą. Nie tylko Paulina tu zagląda można więc uzupełnić odpowiedź na to pytanie.

- 13 lat temu
quantum137 - mceo nie chce już się wykłócać ale, wybacz mi, wklejenie bez zmian materiału z linku jaki wkleja pytający jest nieodpowiednie i to pod kilkoma względami.

Wybacz mi bezpośredniość ale tak myślę.
- 13 lat temu
askawska - Odpowiem Ci, Rafał, chociaż już podziękowałeś za dialog. :)
Informacje o "przysłówku sposobu itp." pojawiły się w nawiasie, a dopisane przeze mnie dwa punkty do listy miejsc przysłówka wymienionych przez mceo (za Etutorem, jak się okazało), miały nie tyle dostarczyć wiedzy (tym bardziej, że są to informacje dość wyrywkowe), co unaocznić, jak pogmatwany jest to problem na tym etapie nauki i zachęcić do dokładniejszej lektury kiedyś tam.
mceo - quantum137 przyznaje się bez bicia, że nie weszłam w linka pytającej. Uznałam, że ten akurat tekst najbardziej odpowiada na pytanie. Jak wiesz, zawsze wklejam linki, jeżeli z czegoś korzystam. Tym razem jest to z etutor więc po co link, korzystający wiedzą z czego on jest.
askawska - Ja też dziękuję za dialog, dziewczyny i chłopaki :)
Pozdrawiam.

PS. Co tym razem zrobiłeś, Rafał, że łyknęło Ci taki ładny długi komentarz?
quantum137 - To nie znaczy, że nie odpowiem na komentarz:)
Dlaczego znowu zadający pytanie siedzi cicho jak królik?

Moim zdaniem priorytetem jest klarowność odpowiedzi dostosowanej do (przypuszczalnego) poziomu pytającego.

Każdą odpowiedź można drążyć bez końca ale czy o to tak naprawdę chodzi?

Sam czekam na pytanie, które na to pozwoli, hehe a długo już nic takiego nie widziałem, ech:/
- 13 lat temu
quantum137 - Komentarz chyba "wybuchł" po klątwie Topman! - 13 lat temu
mceo - quantum137 postaram się znaleźć takie pytanie dla ciebie ;)
- 13 lat temu
quantum137 - Dziękuje mceo, tylko bez cukru proszę hehe:) - 13 lat temu
mceo - to nie cukier, tylko wyzwanie ;) - 13 lat temu
quantum137 - A challenge huh?
I eagerly accept it:)
- 13 lat temu

Dziękuje bardzo za odpowiedzi wszystkich, po pierwszej zrozumiałam o co chodzi, nie potrzebne mi są komentarze w stylu że powinna umieć to w wieku 11-12 lat bo, w tym wieku w mojej szkole niestety angielskiego nie uczyli. Jestem tu po to, żeby się go nauczyć, jestem na poziomie A1 i mam prawo nie rozumieć niektórych żeby, a jeżeli dla niektórych wielkim problemem jest to że zadaje pytanie to proszę w ogóle nie wchodzić i nie odpowiadać, bo robiąc to z łaską dla punktów zbyt wiele nie pomagacie. Dziękuje tym którzy chcą pomóc i są mili. Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że na tym zakończymy dyskusję o moim poziomie angielskiego:)
P
paulinanosek546