ZALOGUJ SIĘ

słowo "chemist"

13 lat temu
Skąd mam wiedzieć czy chodzi o chemika czy o farmaceutę?
Podobnie jest z apteką i drogerią, a to przecież nie jest to samo.
M
maria30

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Słowo "zamek" - skąd mam wiedzieć czy chodzi o <budynek> czy <zapięcie> a może nawet <zamek z piasku>... to przecież nie jest to samo...

Jest to dokładnie ta sama sytuacja.
Zastanów się jak można domyśleć się o jaki zamek chodzi.
Dowiesz się wtedy jak rozwiązać problem z "chemist" i z wieloma innymi słowami w j. angielskim.

--edit --

> Twoje słowa brzmią trochę grubiańsko, nie uważasz?
Nie uważam tak.

Pokazałem tobie jeden z mechanizmów na jakim opiera się nauka m.in. języka obcego.
Czego oczekujesz?
Podania 3 zdań z każdym słowem, które możesz znaleźć w słowniku?

Wydaje mi się, że otwarcie komuś oczu, nawet na sprawy które uważa że wie (a których tak na prawdę nie wie) jest cenniejsze.

Prove me wrong.

PS. Moja odpowiedź nie zawiera ani krzty ironii czy dezaprobaty, nie jest również nacechowana emocjonalnie.
Napisałem ją w ten a nie inny sposób byś wyciągnęła z tego wnioski i zapamiętała to co napisałem.

Odpowiedzi płowe, a piszę z doświadczenia, ulatują jak kamfora i nie przyczyniają się do pogłębiania wiedzy.

PS2. W okolicy w której mieszkam wszystkie apteki to "pharmacy".
quantum137
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu
maria30 - >Zastanów się jak można domyśleć się o jaki zamek chodzi.
Dobrze wiem czym jest kontekst. Twoje słowa brzmią trochę grubiańsko, nie uważasz?
Są sytuacje, gdzie podajemy swój zawód (bez uczelni) i pojawia się problem. Bo nie wiadomo czy ktoś ukończył chemię czy farmację.
- 13 lat temu
maria30 - >Pokazałem tobie jeden z mechanizmów na jakim opiera się nauka m.in. języka obcego.
Chyba większość z nas wie czym jest kontekst, więc niczego przede mną nie odkryłeś.
>Czego oczekujesz? Podania 3 zdań z każdym słowem, które możesz znaleźć w słowniku?
Odpowiedziałam już, że chodzi mi o sytuację, gdzie widnieje samo słowo, bez zdań.
>Wydaje mi się, że otwarcie komuś oczu, nawet na sprawy które uważa że wie (a których tak na prawdę nie wie) jest cenniejsze.
Powtórzę: wiem czym jest kontekst.
- 13 lat temu
quantum137 - Czego więc nie rozumiesz?
To co piszesz w pytaniu i w komentarzach przeczy sobie.

W drogerii nie kupisz leków na receptę...
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
maria30 - Dziwi mnie, że tak bogaty w słownictwo język angielski posiada to samo określenie na dwie różne profesje. Sądziłam, że może o czymś nie wiem. W końcu zawód to nie jakaś tam igła do szycia i sosnowa. - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
quantum137 - Angielski to dosyś specyficzny język i przeważająca większość słów zwłaszcza rzeczowniki i czasowniki mają po kilka innych znaczeń.
Są też takie, które posiadają kilkadziesiąt a nawet kilkaset, więc trzeba się z tym oswoić.

Nasz język jest podobny ale występuje to w mniejszym stopniu, my tego nie zauważamy.

- Jabłko spada. My spadamy stąd.
- Samolot leci. My już lecimy.
- rozpoczynać i dawać (2 różne słowa ale)
Rozpocznij grę. = No dawaj stary. (slang)
- 13 lat temu

Niestety jedynie można na podstawie kontekstu zdania zorientować się czy chodzi farmaceutę czy o chemika.
D
del_michal.prezes