ZALOGUJ SIĘ

Beer - rzeczownik niepoliczalny?

13 lat temu
Witam, czy "beer" jest rzeczownikiem niepoliczalnym? Jeżeli mówimy - two beers to juz mamy liczbe mnogą.

Pozdrawiam i proszę o wyjaśnienie
S
straightstory

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

slawek4

Mój wątek;) Dawno nie zaglądałam do tej lekcji, ale skoro to pytanie się powtarza (o ile ta zmiana nie została wprowadzona, bo tak jak pisałam, dawno nie zaglądałam) to może warto by było napisać coś więcej w notatce gramatycznej.

Z tego, co pamiętam w notatce było, że do najczęściej spotykanych rzeczowników niepoliczalnych należy "beer"- co wprowadziło mnie w błąd i narobiłam hałasu pisząc do administracji o błędach w Diki, gdzie "beer" w zdaniach zachowuje się jak policzalny itd. Sprawa jest dla mnie wyjaśniona i zrozumiała, ale inne osoby mogą zachować się tak samo lub podobnie. Krótko mówiąc: robi się zamieszanie dla kogoś z niewielką wiedzą odnośnie gramatyki. Takie moje zdanie. Pozdrawiam;)
absolwentka
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu
slawek4 - Pamiętam twoje pytanie absolwentka. Myślę, że lepiej być dociekliwym w szczegółach. Dociekliwość świadczy o tym, że rozumiesz czego się uczysz. Pozdrawiam. - 13 lat temu
askawska - Święte słowa, Sławek - o tej dociekliwości. - 13 lat temu
absolwentka - Też tak uważam. Miło, że nie jestem sama;) Pozdrawiam - 13 lat temu
slawek4 - Dziękuję Dziewczyny za miłe słowa. - 13 lat temu

Dziękuję serdecznie, już wszystko jasne:)
S
straightstory