N | netis7 |
N | NoiRioN |
londynwarszawianka - Obie wersje sa prawidlowe.
'Lend somebody something' or 'lend someone something' - ten szyk jest uzywany wiecej w the UK. 'Lend something to somebody' or 'lend something to someone' - ten szyk jest czesciej stosowany in the US. - 3 lata temu |
+3 |
netis7 - W takim razie proszę moderatowów o uzupełnienie hasła pożyczać coś komuś w Diki.
-
3 lata temu
|
+1 |
![]() |
0 |
londynwarszawianka - Uwazam, ze w diki powinna byc adnotacja, ktore frazy badz idiomy sa czesciej uzywane w BrE, a ktore w AmE, gdyz byloby to ulatwieniem dla uczacych sie jezyka.
-
3 lata temu
|
+2 |
netis7 - "Uwazam, ze w diki powinna byc adnotacja, ktore frazy badz idiomy sa czesciej uzywane ..." oczywiście wniosek popieram. Póki co to jak mam kilka wersji to sprawdzam w Ngram (https://books.google.com/ngrams#) i dodaję notatkę w stylu: Ngram[2]: '''2, ''1(ch. .)
-
3 lata temu
|
+2 |
netis7 - "[...]@klaudia.dol** - Dodałam frazę "lend somebody something" do Diki"
Raczej chodziło o uzupełnienie hasła: **pożyczać coś komuś** a nie stworzenie nowego **pożyczać komuś coś** bo przecież to jest to samo. - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu |
+1 |
londynwarszawianka - Mozna i tak. Takich roznic jezykowych pomiedzy brytyjskim a amerykanskim bedzie wiecej w miare uczenia.
Przydatna lekcja specjalna to: British vs American English, gdzie jest ten temat poruszony. - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu |
+1 |
netis7 - Ngram używam nie do sprawdzania różnic w British vs American, tylko żeby określić częstotliwość występowania danego słowa/zwrotu. Czasami tłumaczeń jest nawet 5-6. Ja oznaczam te najczęściej spotykane. W powyższym przykładzie są [2] wyrażenia i to drugie jest '''2 jest bardziej popularne. ''1 również często występuje. (ch. .) zaczyna się od "ch" i jest jeszcze jeden wyraz - to ta kropka.
-
3 lata temu
zmieniany: 3 lata temu
|
+1 |
londynwarszawianka - Dzieki za objasnienie, w Ngram chodzi bardziej o popularnosc wystepowania danego zwrotu, czy zdania.
-
3 lata temu
zmieniany: 3 lata temu
|
+1 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.