ZALOGUJ SIĘ

Chcę się wybrać w wakacje samochodem do UK.

zmodyfikowany: 13 lat temu
1. Czy ktoś z Koleżanek i Kolegów mógłby się podzielić doświadczeniem w tej dziedzinie? Jak, którędy, co ze sobą zabrać itp? Zawsze latałem samolotem ale za każdym razem miałem problem aby nie przekroczyć wagi bagażu. Może ktoś ma link na stronę pomocną gdzie kupić bilet na przekroczenie kanału lub Eurotunelu? Co jest tańsze prom, czy Eurotunel?

2. Druga sprawa bardzo proszę o namiary na tani a dobry hotel we Francji przed przekroczeniem kanału ( w okolicy promu).

Będę bardzo wdzięczny za udzielenie informacji. Pozdrawiam. slawek4.
slawek4
euforia - Może ten portal internetowy będzie pomocny.
http://www.couchsurfing.org/
Pozdrawiam.
- 13 lat temu
slawek4 - Dziękuję za link. Bardzo ciekawa strona. - 13 lat temu
TopMan - Przede wszystkim pomysl o odpowiednim ubezpieczeniu, zarowno auta jak i wlasnym.

- 13 lat temu
slawek4 - Dobra rada, gdyż pierwszy raz przyjdzie mi się zmierzyć z lewostronnym ruchem. - 13 lat temu
Ewa_G1967 - euforia ja również dziękuję za link!!
- 13 lat temu
TopMan - Ruch lewostronny zacznie sie dopiero w UK, a masz kawal drogi przed soba.
Breakdown assistance na cala Europe musisz miec wykupiony.
Znajomi jechali i we Francji samochod im zdechl, ubezpieczenia oczywiscie nie mieli (bo po co), samochod technicznie sprawny, a jednak silnik odmowil posluszenstwa.
Laczny koszt jaki poniesli na naprawy, lawete, hotel etc. 2500Euro :), do tego nerwy, i stracony czas.
To tak w woli informacji :)
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

osobiście polecam prom, w tunelu jest strasznie duszno, a na promie można podziwiać widoki i zobaczyć białe klify Dover :P

na prom można wsiąść we Francji, ale jak wsiądziesz już w Belgii to dłużej popłyniesz co można wykorzystać na przespanie się - dodatkowy atut

w samej Anglii przepisy ruchu drogowego są inne, nie tylko ruch lewostronny, np. ulica podporządkowana jest oznaczona na jezdni przerywaną linią w poprzek ulicy i w ogóle trzeba patrzeć na jezdnię bo tam jest wiele oznaczeń, które w Europie są na znakach

Anglicy też używają inaczej kierunkowskazów, Anglik objeżdżając rondo (jedzie się w lewo) trzyma włączony prawy kierunkowskaz aby pokazać, że jedzie w koło (idiotyzm), tak więc jak na rondzie jest więcej niż jeden pas to wygląda jakby chciał pas zmienić

w miastach pasy są bardzo wąskie, tak więcj jak na pasie obok jedzie autobus to wystaje poza swój pas

tyle przestróg, ale nie jest tak źle, Anglicy są najczęściej bardzo grzeczni i cierpliwi, chętnie wpuszczają samochody z podporządkowanej drogi

może jeszcze jedno, są cierpliwi, ale też oczekują cierpliwości, w UK zdarza się, że ktoś zatrzyma samochód na podwójnej żółtej (nie wolno się zatrzymywać), zatamuje cały ruch i pójdzie sobie do sklepu, a wszyscy grzecznie czekają i nie trąbią :P
Bilberry
jerzy_pozoga - Dzieki Bilberry- fajne i ciekawe TO co piszesz.
Wg. tych wskazówek i innych zamierzam pojechac na tydzień, na wycieczkę.
Pozdrawiam- jkp
- 13 lat temu
Bilberry - cieszę się, że mogłem pomóc - 13 lat temu

tylko promem , jak sie czlowiek postara to za grosze w 2 strony mozna popłynac.autostrady w uk darmowe, z jednym malym wyjatkiem, , ogulnie dobre drogi, tylko ta m 25 w godzinach szczytu tragedia zawsze tam stoje,
biff303
slawek4 - Możesz mi podać bliższe namiary na prom? - 13 lat temu
Bilberry - ja najczęściej płynąłem SeaFrance, zamawia się na godzinę, ale polecam wziąść opcję z możliwością zmiany, bo jak kiedyś przyjechałem na prom za wcześnie i nie miałem tej opcji to płaciłem dużo aby wejść na prom
Z tą opcją można wejść na prom, który akurat stoi, a nie trzeba czekać na swój lub martwić się, że się nie zdąrzyło na ten zaplanowany.
- 13 lat temu

Ogólnie
www.aferry.co.uk lub www.aferry.pl jesli wolisz po polsku. POzdrawiam
K
kamyszka