R | renatabaczek |
1) Formy would prefer używamy, gdy mówimy o jakiejś potrzebie w konkretnej sytuacji.
Zdanie twierdzące tworzymy w następujący sposób:
podmiot + would prefer + to do something
lub
podmiot + would prefer + something
2) Zdania przeczące z użyciem would prefer tworzymy dodając przeczenie not po "prefer", a przed czasownikiem:
I'd prefer not to drive at night. = Wolałabym nie prowadzić w nocy.
3) Pytania tworzymy w następujący sposób:
would + podmiot + prefer + to do something
lub
would + podmiot + prefer + something
Would rather oznacza to samo co would prefer i używamy go w tym samym kontekście.
1) Zdanie twierdzące tworzymy w następujący sposób:
podmiot + would rather + bezokolicznik
2) Zdanie przeczące:
podmiot + would rather + not + bezokolicznik
3) Pytania tworzymy tak:
would + podmiot + rather + bezokolicznik
slawek4 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
E | efogt |
renatabaczek - Dzięki za wyjaśnienia, być może nie zbyt precyzyjnie sformułowałam pytanie. Interesuje mnie druga sytuacja, pytanie o rzecz "would you rather HAVE coffee or tea?".Czy bezokolicznik "have" jest niezbędny czy można go pominąć?
- 13 lat temu |
+1 |
efogt - Nie ma sprawy, trochę się zagalopowała ale też kończę właśnie tę lekcje i pomyślałam że trochę więcej inf. się przyda:)
-
13 lat temu
|
+2 |
absolwentka - Do mnie chyba trzeba pisać bardziej "łopatologicznie", bo ni w ząb- nie kumam;/ Ale sobie skopiuje i poczekam na przypływ szarych komórek;) Pozdrawiam!
-
13 lat temu
|
|
askawska |
renatabaczek - Dziękuję za odpowiedź, moje wątpliwości zostały wyjaśnione!
Pozdrawiam, Renata - 13 lat temu |
|
TopMan - A do mnnie poprosze Panie TopManie :D, a jak to dzwiecznie brzmi ROTFL.
Dziewczyny piszcie mniej i wolniej, bo na czytanie Was brakuje mi juz czasu...a madrze radzicie, oj madrze. - 13 lat temu |
|
efogt - Dobrze "Panie "manie" na topie":) He, he:) To "rotfl" to chyba do mnie pijesz, he, he:)Ale dobre to jest, naprawdę dobre.....:)I do tego komplemenciarz, he, he:) No to ładnie tak te...ehm..komplementy sypać jak z rękawa:):)Ładnie?:)
-
13 lat temu
|
+1 |
quantum137 - > Dziewczyny piszcie mniej i wolniej, bo na czytanie Was brakuje mi juz czasu...
hahaha! Piszę do Ciebie w-o-l-n-o bo wiem, że wolno czytasz. Rety nie ma to jak komentarz z jajem o 4am :D - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
|
Jaka jest różnica między would prefer/would rather?