ZALOGUJ SIĘ

Czy określenie "snowman" - bałwan, nie jest seksistowskie?

zmodyfikowany: 3 lata temuostatnia aktywność: 3 lata temu
Czy określenie "snowman" - bałwan, nie jest seksistowskie?
Nie lepiej powiedzieć: "snowperson" bo może być pan bałwanek i pani bałwankowa, zależy ile i gdzie te marchewki się powtyka...

Takie ostatnio rozważał bohater serialu: "After life".
Polecam ten serial, każdemu kto chce mówić tak jak mówią mieszkańcy Londynu.
https://youtu.be/L4ePVOGIFqQ
piotr.grela
londynwarszawianka - Dzieki za link do serialu 'After life' season 3 z Ricky Gervais, ktory potrafi rozmieszac ludzi. Ten sezon i poprzednie sa na mojej 'watchlist', a tak na marginesie co jeszcze warto obejrzec z Netflixa? Jakies rekomendacje?...:) - 3 lata temu
piotr.grela - Do Netflixa ma dwojaki stosunek, z jednej strony seriale na nim bawią z drugiej strony bardzo są manipulujące.

Ricky Gervais jest świetnym aktorem, trochę mniej go lubię za reklamowanie modnego preparatu domięśniowego.

Na Netflixie były dwa seriale, które uwielbiałem: "Little Britain", "Come fly with me". Oba zostały zdjęte z powodu cenzury społecznej.

Bardzo lubię stary brytyjski kultowy serial: "Only fools and horses".

Najstraszniejszy serial, który oglądałem to nie był "Squid game" a "Rachet".

Serial który na długo zapadł mi w pamięci to niemiecki serial o szpitalu w Berlinie: "Charitě".
- 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu
piotr.grela - Największą wadą Netflixa, oprócz nachalnego prania mózgu jest zablokowanie możliwości robienia screenów podczas oglądania na komórce, tablecie.
Gdy podczas oglądania serialu, filmu na BBC IPlayerze, YouTube z napisami, widzę jakieś ciekawy mnie słowo, zwrot, zdanie to robię zdjęcie screena na podstawie którego poprzez słownik diki.pl dodaję te elementy do powtórek na Etutorze.
Same oglądanie seriali filmów jest OK ale trochę czynnością bierną i niewiele zostaje w pamięci.
- 3 lata temu
londynwarszawianka - Serdecznie dziekuje za rekomendacje, 'Little Britain' ogladalam bardzo dawno temu i uwazam go za jeden z najlepszych do obejrzenia; gdzie 'irony & sarcasm' also some foolishness daja 'dobrego czadu' , 'Only fools and horses' tez widzialam pare odcinkow i uwazam za godne polecenia i ogladania nawet teraz.
O Netflixie sie nie wypowiem bo nie ogladalam tutaj zbyt wiele. Rozumiem idee 'screenshotow' bowiem robie to samo z Youtube i mam telefon zapchany roznymi zwrotami i linkami do obejrzenia, ktore czekaja w kolejce. :)
Ricky Gervais to osobny temat, jednak cenie go jako aktora; pamietam ze na Youtube sa pare videos ' Learn English with Ricky Gervais'.
- 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Znaczenie takie samo chyba jak w j.polskim;' Ty balwanie' czyli ty durniu,glupcze (slownik PWN). Natomiast w jezyku angielskim; 'Snowman' w slangu oznacza osobe, ktora sprzedaje 'drugs', inne znaczenie odnosi sie do osoby, ktora ma blada twarz jako 'pale skin disorder', takie objasnienia podaje strona urbandictionary.com.
L
londynwarszawianka
3 lata temuzmieniany: 3 lata temu
abmmichal - londonwarszawianka - nie wiedziałem - 3 lata temu
piotr.grela - A dlaczego jest "snowman" a nie "snowwoman"?
"Snowman" jest seksistowskie i poniżające nas mężczyzn :-)
- 3 lata temu

Piotr, gdzie tylko mogę,- nie zawsze - uciekam od tak rozumianej seksistowości. Być może pracując, zagranicą - nie mógłbym sobie pozwolić na luksus- nie liczenia się z poprawnością polityczną. Czym ona jest?
Mam nadzieję - że troszkę pomogłem, ale nie wprost.
abmmichal