abmmichal |
? | Gość |
piotr.grela - pronunciation with Emma. Najtrudniejsza i najważniejsza w języku angielskim nie jest gramatyka a mowa łączna connected speech.
Słuchanie kogoś kto wymawia wszystkie sylaby bardzo wyraźnie i z dużym akcentem jest męczące. - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu |
-1 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
abmmichal |
piotr.grela - Mój akcent też nie będzie "native" ale co tam się przejmować. Obym takie problemy miał tylko.
A pisząc posty na Etutorze różne cuda mi się zdarzają a to mi wersów nie zwija albo krzaczki mi się pokazują :-) Mam takiego wirusa tylko na tym forum :-) - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu |
+1 |
abmmichal |
piotr.grela - Wiesz Michał gdyby ktoś mi wyjaśnił na początku mojej nauki, że jest coś takiego jak dźwięk Schwa, mowa łączna, redukcja, upodabnianie się głosek byłoby mi się łatwiej uczyć później.
Gdybym wcześniej wiedział, że istnieje tyle odmian (akcentów) angielskich, nie oglądałbym tylu seriali amerykańskich tj. (Kojak, Columbo, the Street of San Francisco) i próbował mówić tak jak oni :-) "Najłatwiej" było mi się nauczyć czytać po angielsku a największe problemy mam wciąż z redukcją mocnego akcentu. Bez znajomości podstaw fonetyki trudno jest zrozumieć dlaczego Brytyjczycy, Amerykanie mówią tak a nie inaczej. Właściwie w Stanach Zjednoczonych każdy stan to inna wymowa. - 3 lata temu |
+3 |
piotr.grela - Moim zdaniem nauka języka angielskiego, każdego języka obcego jest wywrócona do góry nogami. Bo naturalnie powinniśmy najpierw słuchać, mówić, potem czytać i pisać a na końcu zajmować się gramatyką. Tak się uczy dzieci min. w krajach Skandynawskich i dla nich język angielski nie jest językiem obcym.
-
3 lata temu
zmieniany: 3 lata temu
|
+4 |
abmmichal - Piotrze, przeczytałem Twój komentarz, chyba dwa dni temu. Problemy pains and aches prevented me from writing a post. What about you?
Jestem bardzo wdzięczny za Twój post. Trochę się różnimy w podejściu, ale jest też sporo zbieżności. może nowi adepci angielskiego skorzystają z naszych pogaduszek. - 3 lata temu |
+1 |
spajk |
abmmichal |
abmmichal |
piotr.grela |
abmmichal |
Aby dobrze mówić trzeba, wytrenować słuch. Najpierw dużo słuchać.
Mnie najbardziej denerwuje to, że nie mówię płynnie a dukam staccato: ta, ta, ta...
Do nauki brytyjskiej wymowy ten kurs jest super ale trochę za drogi (pricey).
https://courses.pronunciationwithemma.com/courses/britishenglishpronunciationcourse/buy/plan/58517
225 funtów za 3 miesiące!
Może znacie inne tańsze kursy :-)
Do nauki słówek Etutor jest niezastąpiony ale wymowa to coś więcej niż pojedyńcze słówka. - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu