ZALOGUJ SIĘ

hoodie - bluza czy kurtka z kapturem?

14 lat temu
Witam.
W książce "Matura Solutions" jest słówko: 'hoodie' - bluza z kapturem.
W eTutorze to samo słówko znaczy - kurtka z kapturem.
Czy obie nazwy są prawidłowe?
Nie ma różnicy, czy bluza, czy kurtka? Istotne jest to że z kapturem?
Paveu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Z doświadczenia mogę powiedzieć, że hoodie w potocznym angielskim oznacza młokosa w kapturze :)

Yo, hoodie, come here mate!
Koleś, dawaj tutaj!

Hoodies' brawl on tube. [z nagłówek gazet]
Napieprzanka młodocianych w metrze.

Pozdrawiam
quantum137
14 lat temuzmieniany: 14 lat temu

Więc bardziej pasuje do bluzy z kapturem, tak mi się wydaje..

Dzięki za odpowiedź ;)
Paveu
quantum137 - Czy to kurtka czy bluza...hmm wydaje mi się, że oba pasują. Określenie hoodie będzie dobrze pasowało do typków z filmu 'Green Street Hooligans' z Elijah Wood. Pzd! - 14 lat temu zmieniany: 13 lat temu

hej:)

Rafal ma racje hoodie to polularne okreslenie na goscia w kapturze:)

Co do ubioru to slowko hoodie lub hoody oznacza zarowno bluze z kapturem jak i kurtke z kapturem ale jednak troche bardziej popularne jest jako bluza.
Jesli chcesz byc super dokladna i rozgraniczyc czy chodzi Ci o kurtke czy bluze mozesz zrobic to tak:
a hooded jacket.
a hooded sweatshirt.
Moze nawet byc a hooded dress, a hooded sweater i a hooded scarf ( inaczej zwany a scoodie).
Mozna tez spotkac sie z forma hoodied zamiast hooded ale nie ktorzy uwazaja ze hooded jest bardziej poprawne niz hoodied. Pamietaj tylko zeby po slowkach hooded/hoodied dawac rzeczownik czyli wlasnie jacket czy sweatshirt.

Mam nadzieje ze polapiesz sie o co mi chodzi bo troche chaotycznie napisalam:)Pozdrawiam:)
A
agatha_83
14 lat temuzmieniany: 14 lat temu
quantum137 - yo Aga! hooded scarf czyli taki jakie noszą stare babcie? hehe - 14 lat temu
agatha_83 - nie znasz sie na najnowszej modzie;)scoodie nosi mlodziez;)Ale przyznaje ze jest to dziwactwo:) - 14 lat temu
quantum137 - Aga Ty wiesz jak ja się znam na modzie ;)
Też mnie raz jeden koleś zawołał hoodie hehe, a scoodie to nie słyszałem czegoś takiego, moje wysłużone słowniki też :P
- 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu
agatha_83 - Bo to jest stosunkowo nowy wyraz, wpisz w google grafika to zobaczysz jak to wyglada i kto wie moze nawet sobie taki zakupisz;))) - 14 lat temu
quantum137 - Aga Twój szósty zmysł do ciuchów mnie powala, bo nawet tu gdzie mieszkam nie widziałem czegoś takiego...jutro będę miał oczy otwarte w drodze do sklepu ;) - 14 lat temu
agatha_83 - Znasz moje zamilowanie do ciuchow:) - 14 lat temu