Witaj
Na początku spytam się Ciebie czy chodzi Ci o wymowę jaka jest
tutaj [video3]
https://www.etutor.pl/lekcje/strona/?id=31
po kliknięciu w link jaki dałeś nic mi nie wyświetla.
Błędy jakie zauważyłem to:
minuta 3:43 aktor źle wymawia słowo multiply.
Dodatkowo taki szczegół odnośnie sposobu pisania cyfr:
W Anglii nie używają kreski po środku w cyfrze 7 [tak jak wyświetla to komputer i tak jak jest w filmiku], za to cyfra 1 jest to jedna kreska [bez haczyka u góry].
Siedem bez kreski i jeden z haczykiem jest kombinacja nie występującą w języku angielskim i może prowadzić,do nieporozumień.
minuta 4:07 bardzo ważna chwila bo dziewczyna używa wymowy tzw. sub-standard English [nie nauczanej w szkołach], innej niż przyjęta za standardową tak jak w minucie 1:12!
Wymowa sub-standard pojawia się jeszcze kilkakrotnie, niestety. W diki jest informacja, że w mowie potocznej jest skracane i mówi się 20 bez ostatniego t. Jest to prawda, chce natomiast zwrócić uwagę, że taka wymowa w nagraniu wideo niesie 'zły' przekaz,gdy występuje razem z mową standardową [jako pisana uwaga jest ok] w nagraniu wideo powinna być standardowa wymowa liczebników taka jak w diki.
Drogi e-tutorze, bądź konsekwentny...skorzystają na tym wszyscy i Wy i my :)
Sposób w jaki dziewczyna wymawia liczebniki, raz jest standardowa wymowa, raz nie wzbudza u mnie wątpliwości.
Dziewczyna czytając liczebniki, wymawia przy różnych okazjach cyfry w inny sposób, fakt jest to nieznaczna różnica ale w przypadku tak podstawowych/oklepanych/częstych słów i to jeszcze w nagraniu wideo [wzorzec do nauki] powinna być taka sama, co wielkim problemem nie jest...
Moja sugestia dla e-tutor jest taka: konsekwencja i dbałość o detale = NIE wprowadzanie zamieszania to jeden z kluczy do sukcesu...
PS. jak chcecie używać wymowy [tweni] to róbcie to konsekwentnie ze wszystkimi liczebnikami.
Pozdrawiam
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.