K | kaczmarmarcin |
darkobo |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
klaudia.dol Pracownik eTutor |
piotr.grela - Moim zdaniem, mogę się mylić, kiedy występują po sobie dwie lub więcej czynności w czasie Past Simple, to te czynności też są w porządku chronologicznym bo zazwyczaj trudno aby one wykonane w tym samym czasie.
Ale Past Perfect akcentuje, że jedna czynność była wcześniej od drugiej. W codziennym zastosowaniu języka angielskiego w mowie, używanie czasów gramatycznych trochę jest niewyraźne i się zaciera. Ale za to w języku bardziej formalnym pisanym np. w powieściach, pisarze dość często używają czasu Past Perfect. Zauważyłem, że im bardziej poczytniejszy pisarz, tym jego język jest prostrzy np. Jeffrey Archer. - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu |
+1 |
klaudia.dol - Piotrze, masz rację, usunęłam nieprawidłowość w moim wpisie :) Plusik ode mnie za czujność!
Oczywiście, to podwójne użycie czasu Past Continuous mówi o tym, że wymienione czynności działy się równocześnie. - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu |
|
"The skier had spent some time in the avalanche and his limbs were frostbitten."
Że to dotyczy to jakieś odległej przeszłości akcentującej, że narciarz spędził trochę czasu pod zaspą śnieżną i dostał odmrożenia kończyn.
A to zdanie: "The skier have spent some time in the avalanche and his limbs were frostbitten." jest z niedawnej przyszłości może news.
Tak się zastanawiam, dlaczego nie można by zastosować dwóch czasów Past Simple i w języku mówionym, chyba by tak było:
"The skier spent some time in the avalanche and his limbs were frostbitten." - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu