T | tsienkiewicz3 |
adrianna.wu Pracownik eTutor |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
piotr.grela |
tsienkiewicz3 - Słownik - fuj, ale nauka języka obcego, korzystając z filmów, gdzie częstokroć używa się nieformalnego, slangowego i uproszczonego język - cacy. Na pewno doskonała metoda, zwłaszcza dla osób, które hiszpańskiego nie znają.
Oglądanie filmów jest dobre do konsolidacji i utrwalania, a nie do nauki języka. - 3 lata temu |
+1 |
piotr.grela - To jak się Pani chce nauczyć bardzo skomplikowanej i zróżnicowanej wymowy hiszpańskiej, ze słownika?! Good luck :-)))
Nima takiego słownika i nigdy nie będzie :-) Tak samo jak nie ma też jednej najwłaściwszej wymowy hiszpańskiej czy angielskiej... Większość kursów językowych jest opartych na języku pisanym, bo ten rodzaj jest najłatwiej przetwarzać. To co się dzieje najciekawszego w języku, występuje w mowie, trudno się taki materiał zbiera, przetwarza i analizuję i dlatego nie jest to dziedzina zbyt mocno zbadana przez lingwistów. - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu |
+1 |
abmmichal |
piotr.grela - Hiszpańskiego próbowałem się kiedyś uczyć ale chodzi mi głównie o to:
https://www.spanishmarks.com/blog/spanish-different-meanings/ - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu |
|
tsienkiewicz3 - No ale to przecież normalne, że kraje tak odległe i o toczącej się odrębnie historii przez lata wykształciły różnice leksykalne. Kompletnie w niczym to nie przeszkadza, aby uczyć się hiszpańskiego. Ja znam hiszpański na poziomie C1/C2, to mój główny język obcy, nie mam żadnych trudności w komunikacji z ludźmi z Meksyku, Kolumbii czy Gwatemali, dlatego że te najważniejsze różnice leksykalne i tak się poznaje i nie są one absolutnie barierami w komunikacji. W Europie standardem jest castellano, i na tym dialekcie, uczonym zresztą w Hiszpanii w szkole, oparte są kursy i egzaminy, a także słowniki zarówno monojęzykowe np. RAE, jak i obecne na rynku do wielu lat dwujęzyczne np. Wiedza Powszechna.
-
3 lata temu
zmieniany: 3 lata temu
|
+1 |
piotr.grela |