spirulinka |
Bilberry |
TopMan - > cleaning lord,
No na pewno nie ma ale jest cleaning man. cleaner to nazwa zawodu, nie jak sugerujesz > gdy to facet sprząta to jest on po prostu cleaner. Nazwa zawodu w tym przypadku nie ma nic wspolnego z plcia. Cleaner to moze byc zarowno kobieta jak i mezczyzna. Trudno sie jednak nie zgodzic, ze cleaning lady ladniej brzmi, ale nie wszedzie i nie zawsze jest ten zwrot uzywany, a szkoda. - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+1 |
bird - Dokładnie tak jak piszesz TopMan. Podobnie jest z "police officer", gdzie mamy "policeman" i "policewoman".
PS. Bo po prostu "lady" ładnie brzmi :) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+1 |
TopMan - Tak Bird, lady brzmi bardzo "dumnie", a kazdy powinien byc dumny z wykonywanego zawodu.
W Polsce przeciez istnieje zawod: konserwator powiezchni plaskich z uwzglednieniem szczegolnej dbalosci o powierzchnie skosne...czy jakos tak :) - 13 lat temu |
+1 |
bird - Podobnie ze słowem "human", gdzie mamy "woman" i "man".
Mizogin powie, że "human" = "man". - 13 lat temu |
|
Bilberry - pewien autorytet w dziedzinie gramatyki wyraził się, że zmarła niedawno poetka jest poetą, powiedział
Szymborska jest wielkim poetą, nie mówię poetką, bo znaczyłoby to, że jest wielka między poetkami, ona jest wielkim poetą, jest wielka pomiędzy poetami i poetkami (cytat z pamięci) czy to się komuś podoba, czy nie, męskie odpowiedniki często mają większe (bardziej ogólne) znaczenie i to zarówno w polskim jak i angielskim - 13 lat temu |
+1 |
bird - No ja wiem, że język jest szowinistyczny. Taki tworzył się w czasach prymitywnych przy pomocy masy mięśniowej.
-
13 lat temu
|
|
Bilberry - @bird a jaki miałby język być? wolałabyś, aby było odwrotnie?
jak pisał quantum137 nie ma dobrego wyjścia - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+1 |
bird - Przecież nigdzie nie napisałam, iż wolałabym, aby było odwrotnie. Chciałabym, aby język był neutralny. Ludzki.
-
13 lat temu
|
|
Bilberry - na marginesie, pamiętam z Shoguna, że w Japonii były dwa języki męski i żeński oraz że Europejczycy mający dużo kontaktów z kobietami uczyli się żeńskiego nie zdając sobie z tego sprawy i potem gdy rozmawiali z mężczyznami brzemili śmiesznie
-
13 lat temu
|
+1 |
violino - A tam szowinistyczny język zaraz. A mężczyzna to co niby? Forma męska może? :P
-
13 lat temu
|
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Marzyciel |
spirulinka - ja osobiście lubię village i butterflay no i flower ;)
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
|
- 13 lat temu