![]() | ziellona |
Aby utworzyć rzeczownik w liczbie mnogiej, trzeba do niego dodać końcówkę -s.
Stefanie has three cars. = Stefanie ma trzy samochody.
Jeśli rzeczownik w liczbie pojedynczej zakończony jest końcówką -s, -ss, -sh, -ch, -x, wtedy trzeba do niego dodać końcówkę -es.
I see four buses at the bus stop. = Widzę cztery autobusy na przystanku.
Jeśli rzeczownik w liczbie pojedynczej zakończony jest spółgłoską i końcówką -y, wtedy "ucinamy" -y i dodajemy końcówkę -ies.
The cities in southern Germany are beautiful. = Miasta w południowych Niemczech są piękne.
Jeśli rzeczownik w liczbie pojedynczej zakończony jest samogłoską i końcówką -y, wtedy dodajemy -s.
There are two ways to my house. = Do mojego domu prowadzą dwie drogi.
Liczbę mnogą rzeczowników zakończonych końcówką -o tworzymy poprzez dodanie końcówki -es.
There are two tomatoes in the basket. = W koszyku są dwa pomidory.
Istnieje jednak kilka rzeczowników z końcówką -o, dla których liczbę mnogą tworzymy dodając samo -s. Poniższe dwa przykłady należy zapamiętać.
I have got two photos. = Mam dwa zdjęcia.
Liczbę mnogą rzeczowników z końcówką -f, -fe tworzymy zastępując tę końcówkę przez -ves.
There are leaves on the tree. = Na drzewie są liście.
Niektóre rzeczowniki mają nieregularną formę liczby mnogiej, czyli taką, której trzeba się nauczyć na pamięć. Oto podstawowe z nich:
He is a strange man. = On jest dziwnym mężczyzną.
Tom and Andrew are strange men. = Tom i Andrew są dziwnymi mężczyznami.
![]() | quantum137 |
ziellona - Nie chodziło mi o pisownię, ale (jak zaznaczyłam) o wymowę (zbitka "sks" jest dla mnie trudna do wymówienia). Dziękuję za odpowiedź, przynajmniej wiem, że to tylko moje, indywidualne odczucie.
-
13 lat temu
|
|
quantum137 - Wiem, ze piszesz o wymowie ale ja tez podałem przykład z wymową "tarzan" vs "rzep", różna wymowa 'rz".
-
13 lat temu
|
|
bird - >Fakt, dziś czułem się jak sopel!
Przyjedź do Polski to pogadamy :) Temp. w nocy: Londyn (-4), Warszawa (-24). Gdzieś tu nawet padło (-32) i (-35). - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+1 |
askawska - Hmmmm. Upał zelżał. "Poczciwy poczmistrz z Tczewa" też pewnie zmarzł. Na szczęście trochę puszcza.
PS. A obmierzły Tarzan nie marzł - miał cieplutko. :) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+1 |
quantum137 - Oj jakbym ja takich temperatur nie przeżył...
Co innego się odzwyczaić i wtedy na mróz wyjść:) Fajna rymowanka:D - 13 lat temu |
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.