ZALOGUJ SIĘ

dlaczego przy tomato jest koncówka es TOMATOES a nie TOMATOS??

13 lat temu
maju28

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

"W przypadku rzeczowników zakończonych w liczbie pojedynczej na 's' 'x' 'sh' 'ch' lub 'o' liczbę mnogą tworzymy poprzez dodanie końcówki 'es'." :)
dehen
amati - oczywiscie sa wyjatki - ox, vortex, index - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu

dehen
"W przypadku rzeczowników zakończonych w liczbie pojedynczej na 's' 'x' 'sh' 'ch' lub 'o' liczbę mnogą tworzymy poprzez dodanie końcówki 'es'." :)

Masz prawie rację, jednak:

[1] Większość rzeczowników zakończonych na "o" tworzy liczbę mnogą przez dodanie "s":

(*) radio - radios
(*) piano - pianos
(*) kilo - kilos
(*) solo - solos
(*) alto - altos
(*) concerto - concertos

[2] Część rzeczowników zakończonych na "o" w l.mn. może kończyć się na:
-s albo -es

(*) buffalo - buffalos/buffaloes
(*) flamingo - flamingos/flamingoes
(*) manifesto - manifestos/manifestoes
(*) mosquito - mosquitos/mosquitoes
(*) torando - torandos/torandoes
(*) volcano - volcanos/volcanoes

[3] Tylko nieliczna grupa rzeczowników zakończonych na "o" w l.mn. przyjmuje -es:

(*) potato - potatoes
(*) tomato - tomatoes
(*) hero - heroes
(*) echo - echoes
quantum137
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu
absolwentka - Ale się zdziwiłam! A mi zawsze powtarzano, że gdy kończy się na "-o" to "-es". - 13 lat temu
quantum137 - Rzeczowniki zakończone na "o", jak widzisz, mogą być kłopotliwe, to tylko część z nich. - 13 lat temu
absolwentka - Widzę, widzę... ciekawa jestem o ile sprawach jeszcze nie wiem, a które miałam w szkole. Obecnie wertuje stare zeszyty z notatkami. Najwyraźniej nauczyciele nie wybijali się poza schemat, czyli poza to, co w książce. Bez internetu w tamtych czasach ciężko było o dodatkowe informacje. Pozostawała bibliotek, która nie była zbyt mocno wyposażona. Dziś "cisnę" nauczyciela na kursie i pytam o wszystko, nawet o najprostsze sprawy, co do których mam wątpliwości;) Pozdrawiam! - 13 lat temu