abmmichal |
abmmichal |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
abmmichal |
abmmichal |
ang-nsw - Wybieram krótkie filmy i powtarzam tak długo, dopóki nie osiągnę 100% rozumienia. Trudne słowa i zwroty wynotowuję, później to opracowuję i powtarzam podczas codziennych jedno-godzinnych spacerów, aby to utrwalić. Wadą jest nadmierna pracochłonność, ale efekty zauważalne.
-
4 lata temu
zmieniany: 4 lata temu
|
+3 |
abmmichal |
ang-nsw - Po prostu wynotowuję elementy dialogów, co do których miałem wątpliwości - czy precyzyjnie zrozumiałem lub nie rozumiałem. Potem przy opracowaniu, korzystając m.in. z Diki, rozwiewam wątpliwości i robię notatki, które przeglądam wiele razy przy okazji innych zajęć (spacer, odpoczynek w ogrodzie). Filmiki dotyczą moich zainteresowań, dlatego ta mozolna robota mnie nie męczy i nie zniechęca.
-
4 lata temu
zmieniany: 4 lata temu
|
+1 |
Shadowing czyli powtarzanie dialogów za aktorami, bardzo pomaga mi usprawnić moją wymowę. Ale równocześnie z shadowingiem, trzeba uczyć się słówek i zwrotów, gramatyki i wymowy.
Używam do tego telefonu i aplikacji BBC Iplayer plus napisy.
Podczas shadowingu gdy spotkam jakieś nieznane mi słówko, zwrot, konstrukcję gramatyczną robię screena i później to wyszukuje w słowniku Diki.com i dodaję do powtórek.
Kiedyś używałem do Shadowingu - Netflixa ale odkąd Netflix przeniósł przycisk pauzy z lewego dolnego rogu do środka ekranu, korzystanie z niego nie jest już takie przyjemne. - 4 lata temu