ipon |
jsepiol |
phantasm2001 - I tak portal się rozwija i myślę ze z czasem będzie wiele wiele do nauki...
- 13 lat temu |
+1 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
piter_c |
bird -
>Nie warto uczyć się słów i zwrotów, których nigdy nie użyjemy. Ty możesz nie użyć, ale Twój rozmówca tak ;) Przykład z polskiego podwórka: ciężko wejść w dojrzały dyskurs, gdy ktoś nie wie co oznacza "pejoratywny" czy "ambiwalentny". Choć i tak uważam, że najtrudniejszym słowem jest "przepraszam" :) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+7 |
quantum137 - Zgadzam się Malwino z Tobą.
Chociaż "z podwórka" wiem też, że akceptacja tego najtrudniejszego słowa jest często bardziej bolesna niż jego wypowiedzenie. - 13 lat temu |
+4 |
piter_c - Zgoda! I tu właśnie dochodzimy do kryteriów selekcji. Jeżeli dany zwrot spotykamy w rozmowach czy dokumentach, które czytamy to prawdopodobnie jest on przydatny i warto go zapamiętać.
@bird - to o czym piszesz ma też drugą stronę medalu. Jeżeli użyjesz w/w słów w rozmowie z niewykształconym Anglikiem też może nie wiedzieć o co chodzi :). - 13 lat temu |
+5 |
bird - Rafał, a ja zgadzam się z Tobą...
Uważam, że nacisk na wybaczanie (moralny obowiązek!) jest niezdrowy i wcale nie służy krzywdzonemu (natomiast służy krzywdzącemu). Niedocenianie krzywd jakie nam wyrządzono często prowadzi do kolejnych okaleczeń. Można nie wybaczyć i żyć spokojnie. Polecam: http://www.charaktery.eu/charaktery/2010/04/wstepniak/ - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
0 |
Bilberry - popieram co mówi piter_c
należy się uczyć słów, które spotyka się na codzień, ja dodaję do słownika słowa, które używają moi współpracownicy, a których nie znałem wcześniej - w ten sposób coraz rzadziej się zdarza, że czegoś nie rozumiem, ale to słówka techniczne czytam też sporo fantasy, więc przydają mi się słówka także z tego podwórka itd. itp. - 13 lat temu |
+2 |
jerzy_pozoga - Witaj piter_c -popieram
------------------------------ Zwracam się w ramach możliwości o link do strony na której są zawarte najbardziej użyteczny zestaw słów w English. Zestaw słów potocznie używanych, niezbędnych do konwersacji włącznie z przyimki, zaimki itp. Jestem mocno zaangażowany w nauce TU na eTutorze ale również i zagubiony w "gęstwinie" zawiłości. Pytanie-czy mam szansę na TAKI zbiór w małej encyklopedi ? Pozdrawiam- jkp - 13 lat temu |
|
quantum137 |
ipon - Quantum137 mam prosbe na przyszlosc zanim mi odpiszesz przeczytaj uwaznie i do konca moją wypowiedz.Pisalam o ilosci slowek na tutorze i o tym jak malo jest stosowanych w mowie potocznej czy to dialog czy to artykuly w prasie .Przykro mi,ze tak czesto wkladasz w moje usta slowa,ktorych nigdy nie wypowiedzialam .A tak cos z zycia Anglicy uzywaja ok 5000 slowek i jak czytam angielska prase to jestem zaklopotana bo tam malo tych slowek znam.Brawo dla tutora ,ze daje nam tak szerokie spektrum
-
13 lat temu
zmieniany: 13 lat temu
|
+2 |
Bilberry - Churchil słynął z wielkiego zasobu słów, ale on zanim został premierem był dziennikarzem i napisał książkę o historii ludzi mówiących po angielsku
-
13 lat temu
|
+2 |
ipon |
quantum137 - Ale przecież Anglicy (standard BrE) nie wymawiają "r" w iron. Zapewne piszesz o jakimś dialekcie czy co ale jeśli tak by podchodzić do angielskiego to niemożliwym byłoby napisanie np. słownika, gdyż trzeba by dać po kilkadziesiąt sposobów wymowy jednego słowa.
W standardowej angielszczyźnie nie ma "r" w wymowie tego słowa Miro. - 13 lat temu |
+3 |
ipon - Na ten temat wiem dokladnie to samo co i Ty Rafale.Pozdrawiam milego weekendu zyczę
-
13 lat temu
|
|
quantum137 - Pozdrówka i się otrząśnij trochę, to nauka tez będzie bardziej efektywna :)
Rób mniej a dobrze niż więcej i po łebkach, to moja rada. - 13 lat temu |
+3 |
ipon - Masz super rady a Twoja wiedza na temat angielskiego mnie fascynuje gratuluje chcialabym choc w czesci tyle sobie przyswoic co i Ty wiesz.Gratulacje
-
13 lat temu
|
+3 |
quantum137 - Dzięki!
Wiesz to wszystko kwestia czasu, chęci i motywacji. Ja też mam kłopoty z niektórymi zagadnieniami, czasami słowa też zabraknie, ważne by się nie łamać i brnąć do przodu a wszystko się z czasem ułoży. Grunt to dobry plan. Też pozdrawiam:) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+4 |
R | renatabaczek |
dehen |
quantum137 |
TLK |
ipon - TLK ale jak fajnie moc decydowac czego sie uczyc jak jest jakas baza no to juz i szersza oferta jest latwiejsza do przyswojenia.Dzieki za zrozumienie i tych kilka slow pozdrawiam
-
13 lat temu
|
+3 |
działanie platformy, dlaczego mobilny e-tutor nie współdziała z tym standardowym
https://www.etutor.pl/lekcje/106/417/ - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu