piotr.grela |
darkobo |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
A | ang-nsw |
M | Misha2020 |
klaudia.dol - Cześć, na ten moment słownik języka angielskiego Diki zawiera ponad 400 000 haseł i wyrażeń (dokładny stan można sprawdzić tutaj: https://www.diki.pl/dictionary/about) i jest na bieżąco aktualizowany i rozbudowywany.
Kursy językowe na platformie poddawane są korekcie przed ich udostępnieniem użytkownikom, jednak zdarzają się sytuacje, gdy pewne elementy wymagają doprecyzowania lub uproszczenia, co wychodzi po pewnym czasie. Oczywiście dokładamy wszelkich starań, aby wszystkie zgłaszane nam nieścisłości zarówno w hasłach lub treściach kursu zostały jak najszybciej zweryfikowane :) - 4 lata temu |
+2 |
klaudia.dol - Tłumaczenie zdania zależy od kontekstu (aktualnej sceny/dialogu w serialu). Zaakceptowaliśmy powyższe odpowiedzi darkobo i ang-nsw, ponieważ starają się podać tłumaczenie uwzględniając skąpy kontekst.
-
4 lata temu
|
|
piotr.grela - Ponad 400.000 słów i zwrotów to ogromna baza przez to może trochę trudno jest ogarnać. Mam zastrzeżenia co do transkrypcji fonetycznej wielu słów. Słowniki Cambridge i Oxford nie w pełni oddają skomplikowaną naturę wymowy brytyjskiej. Bardziej wiernie to oddaje słownik http://www.lexico.com
Wydaje mi się, że firma Etutor organ decyzyjny, jest za bardzo oszczędny w zatrudnianiu nowych ludzi, którzy mogliby by ulepszyć ten portal. Dopiero od niedawna możemy oglądać vlogi na YouTubie z Panią Katarzyną z Etutora w rewelacyjny sposób objaśniającą gramatyczne zawiłości języka angielskiego. Brakuje małego przycisku aby w sposób szybki można by powiadomić Etutora, że nam się dane hasło nie podoba. - 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu |
+1 |
tlstar - @Misha2020 .... i błędy zawsze będą! "Nie myli się bowiem tylko ten, kto nic nie robi". Kurs eTutor to nie jest książka, która została poddana korekcie, poprawiono tekst, wydrukowano i ew. wydano jeszcze do niej dodatkową erratę. eTutor to kurs, który ciągle ewoluuje, dodawane są nowe elementy więc siłą rzeczy zawsze znajdą się gdzieś jakieś błędy. I nie tylko błędy, ale niedociągnięcia czy elementy wymagające doprecyzowania. A z drugiej strony jakichś rażących błędów wcale nie jest tu dużo.
-
4 lata temu
zmieniany: 4 lata temu
|
+5 |
M | Misha2020 |
Gość - Misha2020, zgadazam się z Tobą w 100%.
Czytam forum i przeraża mnie ilość zgłaszanych błędów. Ludzie skarżą się, że nie ma nawet takiej podstawowej funkcji jak wydrukowanie gramatyki z danej lekcji. Trzeba kopiować samemu, i jak tu ktoś wspominał, że nie ma to wyglądu, a i marnowanie papieru. Przecież nie każdy chce się uczyć patrząc non stop w ekran. [Treść reklamowa usunięta przez administratora] To absolutnie nie była reklama. Chciałam tylko pokazać różnicę w wielkości platformy i różnicę w podejściu do rozwiązań technicznych sprzyjających uczącym się (chodzi głównie o przygotowanie mp3 i pdf-ów do wszystkich materiałów). - 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu |
+2 |
Gość - A poza tym te 400tyś. słów i zwrotów.
Komu to tyle potrzebne? To tłumacze podobno znają ok. 25-30 tyś., i to ci super zdolni, geniusze językowi. Czy ludzie operują taką ilością języka? Wszyscy wiemy, że nie, nawet obejmując specjalistyczne branże. I tak jak Misha napisałaś, lepiej ogarnąć i udoskonalić to co już jest niż pędzić do przodu. Może na 500 tyś. ? - 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu |
0 |
piotr.grela - Etutor to świetny pomysł i platforma, gdyby trochę firma wykazała więcej inicjatywy, wsłuchała się w potrzeby swoich użytkowników mogłaby jeszcze więcej zarabiać np. poprzez wydrukowanie kompedium i ćwiczeń do gramatyki, rozbudowę słownika Diki o tłumaczenia po angielsku, miliony albo miliardy ludzi na świecie uczy się angielskiego.
Co do liczby słów i zwrotów, znajomość 25.000 słów jest super ale same słowa to tylko 10-20 % sukcesu, słowa lubią się łączyć tworząc kolokacje, czasowniki frazowe, idiomy... Oprócz nie zawsze fortunnego zapisu fonetycznego, denerwują mnie hasła bez zdań przykładowych. Pani Kasia i jej vlogi są super, tylko dlaczego tak późno powstają... - 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu |
+1 |
Misha2020 - Z tego, co rozumiem @Piotr.Grela, to jestes na tej platformie (i na innych) od dlugiego czasu. Dlatego cenie Twoje uwagi, Ty wiesz lepiej w jaki sposob mozna porownac Etutor do innych kursow tego rodzaju i czego tu brakuje. Dzieki!
-
4 lata temu
|
|
piotr.grela - Właściwie to mam porównanie do innego portalu, na którym wcześniej uczyłem się angielskiego, chodzi o supermemo.com Portal się nie rozwijał wraz z potrzebami użytkowników i chyba upadł.
-
4 lata temu
zmieniany: 4 lata temu
|
+1 |
M | Misha2020 |