ZALOGUJ SIĘ

Cliff Richard and The Shadows- uczyłem się wymowy angielskich zwrotów.

4 lata temuostatnia aktywność: 4 lata temu
Zakupiłem DVD z "Cliff and The Shadows", wspaniała muzyka, słuchałem ponad dwie godziny, uczyłem się powtarzać usłyszane zdania, wyrazy. Słyszałem wymawiane literki "R", jestem pod wrażeniem, pełen zachwytu i pochwały dla tego zespołu, który juz zakończył występy po 50-ciu latach pracy na scenie. Ja, aktywny student , tu na "forum", mam pytanie - jaki jest "ten angielski, jaka odmiana"? Moje zapytanie kieruję do zaawansowanych i osłuchanych w mowie angielskiej. I jak bardzo z waszej strony ten angielski ,zasłyszany z DVD jest warty do nauki? Wasze odpowiedzi będą dla mnie wartościową wskazówką. Serdecznie pozdrawiam..................ps. You.tube nie posiadam.
jerzy_pozoga
piotr.grela - Sir Cliff Richard napewno posługuję się RP i może z racji wieku jest to bardziej konserwatywna jego odmiana.

Rodzaj akcentu, moim zdaniem, zależy od wieku ludzie starsi mówią akcentem RP, BBC lub Cockney.
Ludzie w średnim wieku akcentem pomiędzy modern RP a Estuary English.
a ludzie najmłodsi już MLE - pogardliwie zwanego Jaffaican.

Sir Cliff Richard mówi przepięknym angielskim, nie za bardzo pasowałby ten akcent do mojej osobowości.
Ale ten akcent jest wyraźny i zrozumiały dla każdego.

Na akcent MLE jestem za stary.
"Yes blud"
"He’s safe blud, let him kotch”
“This tune is bare sick”
“She’s well peng!”
“Check out mans creps”

A co do YouTube'a lepszy od jakiejkolwiek telewizji...
- 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu
jerzy_pozoga - Hi Piotrze- Dziękuję za wnikliwą ocenę z racji twojego osłuchania. No i fajnie iż mogę z tobą pogadać z racji TAM przebywania, już jako "polskiego londyńczyka". A wczoraj miałem wielka przyjemność posłuchać tego byłego zespołu i piękny utwór "Wonderful Land"- w mojej wyobraźni to tak jakbym płynął na pokładzie jachtu pod żaglami, w słonecznym nastroju duchowym, pięknego świata.................Owe DVD jest tego warte do nauki w TYM towarzystwie. Serdecznie pozdrawiam.
...........................................
Hi, napisałeś "Ale ten akcent jest wyraźny i zrozumiały dla każdego." I to dla mnie wsparcie. Dzięki.
- 4 lata temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.