izak9293 |
dhuode |
piotr.grela - Nic co ma jakąś wartość, nie jest darmowe.
https://youtu.be/XpwLk9U5sEU Ocenę ta aplikacja ma wysoką 4.8 Lekcje na tej aplikacji są spersonalizowane, uczymy się tego materiału, gdzie popełniamy błędy. Polecam wgranie aplikacji, darmowego próbnego zalogowania i zrobienia testu wymowy. Moje wyniki, myślałem, że będą lepsze ale nie uczę się tej wersji AmE English Intonation: 76% Pronunciation: 72% Fluency: 72% Spoken IELTS 6.5 I dalej są wyszczególnione jakie i gdzie robimy błędy. Nie wymawiam "r" bo w BrE z reguły "r" nie jest rotyczne. Jak mnie zięć Brytyjczyk odwiedzi to go też przetestuję... Szkoda, że nie ma takiego programu do nauki wymowy BrE modern RP accent :-( - 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu |
+4 |
piotr.grela - Zięć naitive speaker BrE
Pronunciation - 78% Intonation - 92% Fluency - 91% IELTS 7.5 Szczegółowo najgorzej wyszła mu wymowa: "r" które w AmE is rothic, wymawiane a w BrE nie czyli non-rothic. - 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu |
+2 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Jak znasz znaki fonetycze to na początku korzystaj ze słowników np. https://www.lexico.com
1. Wiele wyrazów ma więcej niż jedną "prawidłową" - wymowę, słowniki pokazują najczęściej tą wymowę najbardziej popularną.
2. Pisownia w języku angielskim, zwłaszcza w brytyjskim angielskim ma może mniej niż 50% wspólnego jej wymową.
3. Wymowa, pojedyńczych wyrazów jest inna niż tych wyrazów w zdaniu, zwłaszcza w mowie szybkiej.
Warto zapiznać się z podstawowymi zasadami jak - "schwa", "formy słabe i mocne", "connected speech - mowa łączna". - 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu
"th" może być wymawiane słownikowo, w akcentach RP, Modern RP /ð/ lub /θ/
Ale często ludzie w Cockney, w Estuary English
"th" wymawiają jak "f", "v" np. w zwrocie "fank you".
w MLE akcencie, ludzie wywodzący się z Jamajki, Afryki
"th" wymawiają jak "t" i "d" np. "tank you, man" :-)
Nie jest to prawidłowa wymowa ale jest akceptowana.
Czasami "th" ludzie wymawiają jak: "s", "sank you" ani nie jest to wymowa prawidłowa ani akceptowana. - 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.