słownik medyczny - u dentysty
4 lata temuostatnia aktywność: 4 lata temu
Czy 'znieczulenie nasiękowe' to 'infiltration anaesthesia' czy jest może lepsza opcja? (chodzi mi o British English)
'Wypełnienie przyszyjkowe' - 'cervical filling', czy może kompletnie inaczej?
Gdy wypełnianie są dwie powierzchnie, to lepiej nazwać je jako 'areas' czy surfaces'?
Dziekuję za pomoc.
Czy 'znieczulenie nasiękowe' to 'infiltration anaesthesia' czy jest może lepsza opcja? (chodzi mi o British English)
'Wypełnienie przyszyjkowe' - 'cervical filling', czy może kompletnie inaczej?
Gdy wypełnianie są dwie powierzchnie, to lepiej nazwać je jako 'areas' czy surfaces'?
Dziekuję za pomoc.
BTW - wydaje mi się, że niektórzy dentyści w UK bardzo oszczędnie gospodarują znieczuleniem albo ja jestem mało wrażliwy na znieczulenie.
Co do wypełnienia to znam tylko proste słowo "filling" - wypełnienie.
Zamiast dwóch powierzchni powiedziałbym two cavities - dziury, ubytki.
Super jest kiedy dentysta przed znieczuleniem posmaruje kremem znieczulającym dziąsło "anaesthetic cream" / "numbing cream" - 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu
Two cavities - gdy zajmuję się dwoma ubytkami, ale chodzi mi bardziej o dwie stykające się powierzchnie w jednym zębie.
BTW - myślę, że zależy od dentysty, ale zazwyczaj zależy to od tego, czy 'państwowo' (wszystko zrobić na minimum), czy 'prywatnie' (wszystko za sporą kasę). - 4 lata temu
Nie masz sie co przejmować słownictwem, dentysta sam Ci powie co widzi do zrobienia. - 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu
Podstawą działalności angielskiej służby zdrowia NHS są zakontraktowane procedury a nie potrzeby pacjenta.
Ale gdy idziemy prywatnie to już wtedy jest normalnie.
Mojemu sąsiadowi wypadła plomba. Z powodu koronawirusa, dentysta państwowo na NHS, nie chce go przyjąć.
Ale telefonicznie polecił mu kupno, zestawu do plombowania tymczasowego w aptece i ma sobie tą plombę założyć.
Ja na wszelki wypadek kupilem sobie tani zestaw kombinerek stomatologicznych na Ebayu.
Na razie służą mi do majsterkowania ale w razie czego... :-) - 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.