ZALOGUJ SIĘ

Użycie "the" razem z Christmas Eve

4 lata temuostatnia aktywność: 4 lata temu
Czy przed Christmas Eve stawiamy przedrostek "the"? Wydało mi się to logiczne, ponieważ każdy wie o jaki dzień chodzi, jednak podczas pisanie wypracowania podkreśliło mi to jako błąd.
J
julste6136

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

Wydaje mi się, że z reguły nie używa się żadnego przedimka.
Nie wiem dlaczego tak jest.

Są niezliczone regułki dotyczące kiedy używać przedimka zerowego, a kiedy nieokreślonego a kiedy określonego ale jest ich tak dużo, że przekracza to moje możliwości poznawcze.

Najczęściej robię to na tzw. "czuja", który jest wynikiem z osłuchanie i oczytania.

Nawet jak popełnię błąd nikt mi głowy nie urwie, nie rozstrzela, nawet nikt mi uwagi nie zwroci a nawet nikt nie zauważy.

Poza tym, przedimki nieokreślone "a", i określony "the" - często są redukowane do bardzo krótkiego, niewyraźnego dźwięku Schwa "ə" a nawet w mowie szybkiej ich wcale nie słychać bo wypadają one całkowicie.

Problemem jest czy użyć przedimka "at" lub "on" Christmas.
Ale mówi się " At Christmas" but "on Christmas Day".

https://forum.wordreference.com/threads/on-at-christmas.474177/

I chyba częściej w UK ludzie mówią: "Christmas Day" niż "Christmas Eve" - może to wynika z chorej poprawności politycznej PC.
PC - Political Correctness
piotr.grela
4 lata temuzmieniany: 4 lata temu
avayorica - Raczej bardziej uzywane jest Christmas Day niz Christmas Eve, bo Brytyjczycy obchodza swieta 25, a nie 24. Ich Christmas Eve tak jakby nie obchodzi troszke :) - 4 lata temu
darkobo - Przecież "Christmas Day" i "Christmas Eve" to dwa zupełnie różne dni, co ma do tego PC?!
Z tego co pamiętam, to Christmas Eve się nie obchodzi na Wyspach, więc najważniejszym dniem jest Christmas Day. Skoro tak, to o nim częściej się mówi. Proste.
- 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu
piotr.grela - Ano macie racje. Z resztą do tej pory Christmas Eve czyli Wigilia w UK 24 grudnia, to był dzień jak każdy inny nawet i komunikacja była czynna do 24. - 4 lata temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.