K | karrammba |
Tandess1 |
Tandess1 - 1) Pytania z czasownikiem "be" - "być" (czyli w naszej odmianie - jestem, jest, są, jesteśmy, jesteś)
Are you a student? Czy jesteś studentem? Are they hungry? Czy oni są głodni? Is she a mother? Czy ona jest matką? 2) Pytania z operatorem "do" w przypadku Present Simple, stosowane do pozostałych czasowników (za wyjątkiem modalnych). W innych czasach będą inne operatory i też mogą być inne formy czasownika. Do you go to work? Czy chodzisz do pracy? Do you live in Warsaw? Czy mieszkasz w Warszawie? Do you like cooking? Czy lubisz gotować? - 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu |
+5 |
Tandess1 - 3) Czasowniki modalne, czyli takie, które nie potrzebują obecności operatora oraz innego czasownika.
Can you swim? Czy potrafisz pływać? Should I do this? Czy powinnam to zrobić? Ps. jestem kobietą - to tak odnośnie Twojego wpisu "mógłbyś". Wiem, że mój nick może zmylić :) - 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu |
+5 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
sleepy - śpiący
Are you sleepy? - Czy Ty jesteś śpiący?
mad - szalony
Is she mad?
"Do" można by użyć do czasowników : write, sleep, run, look, watch i tysiące innych...
Do you watch TV ? Czy oglądasz TV?
Do you sleep with my wife? Czy sypiasz z moją żoną?
(Wash you legs before you sleep in my bed with my wife :-) ) - 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.