piotr.grela |
dhuode |
piotr.grela - dhuode masz rację, a znasz moze jakiś inne podcasty?
Na początku mojej przygody z językiem angielskim, słuchałem radia, stacji BBC-4 i stacji LBC ale im dłużej ich słuchałem tym więcej rozumiałem i bardziej mnie te stacje delikatnie mówiąc denerwowały. - 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu |
+1 |
dhuode - Wszystko zależy od tego, czego się oczekuje i co się traktuje jako przydatne.
Ja słucham jeszcze podcastów: Kwadrans na angielski (polski "nauczyciel", zaczyna od podstaw, ale znalazłam tam wiele cennych wskazówek), All Ears English (amerykański, każdy odcinek około 15-20 minut) i Espresso English (odcinki zazwyczaj w przedziale 5-10 minut). Mam też wrzuconych kilka podcastów, które są angielskojęzyczne, ale nie były tworzone dla uczących się. Tutaj - niestety - mam dużo większe problemy ze zrozumieniem treści, ale to kwestia czasu, wprawy i rozszerzenia zakresu mojego słownictwa. Do słuchania podcastów używam aplikacji Castbox ( w wersji darmowej, wystarcza mi). - 4 lata temu |
|
dhuode - Jako dodatek mogę też polecić podcast Justyny Falkowskiej "Językobranie". To jakieś 30 odcinków (ostatni z marca zeszłego roku) odnośnie uczenia się języka obcego. Znalazłam tam całe mnóstwo wiedzy, informacji i wskazówek, których wprowadzenie w życie usprawniło mój proces uczenia się.
-
4 lata temu
|
|
piotr.grela - W swoim poszukiwaniu materiałów edukacyjnych szukam filmów, vlogów, podcastów związanych z językiem brytyjskim, ściśle z modern RP - Standard South / Estuary English.
-
4 lata temu
zmieniany: 4 lata temu
|
0 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Haku92 |
piotr.grela - A są na Spotify jacyś inne interesujące angielskie podcasty? Ile coś takiego kosztuje?
-
4 lata temu
zmieniany: 4 lata temu
|
|
piotr.grela |
P | ppowierz |
Gość - A tylko słuchasz tych podcastów, czy pracujesz z nimi w jakiś sposób, np. powtarzasz na głos za prowadzącym, analizujesz słownictwo, itp.?
Kiedyś słuchałam go, ale to było dość dawno i odniosłam wrażenie, że to poziom już dla zaawansowanych. - 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu |
|
piotr.grela - Polecam mimowolne słuchanie najpierw może radia, potem podcastów, jedziemy samochodem, pociągiem, autobusem, dłubemy coś w garażu, przygotowujemy jedzenie, kiedy za przeproszeniem - sr.my i sprzątamy :-) Musimy się otoczyć tym angielskim.
Na początku od tego angielskiego aż mnie uszy i głowa bolała, wszystkie dźwięki zlewały mi się w jedno: "wheretherewere" Tak jak dla mojego zięcia język polski to jedno: szczdzrzy :-) Dla bardzo zaawansowanych polecam podcasty z Ricky Gervaisem i Karlem Pilkingtonem https://youtu.be/hv4-vHtWwz0 Jak ogladaliście, prześmieszny i mega wzruszający, właściwie kultowy serial "Derek" na Netflixie, to będziecie wiedzieli o kogo mi chodzi. - 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu |
+1 |
Tandess1 |
? | Gość |
Tandess1 |
? | Gość |