A | AnnaKuczak |
Justyna.Ku Pracownik eTutor |
parseq - Czy faktycznie zdanie z przedrostkiem czasownika rozdzielnie złożonego już po pierwszym dopełnieniu należy traktować jako błędne??!!
Przykład: Du siehst nicht gut aus in letzter Zeit, bist du krank?' Jest według mnie popularnym zjawiskiem przesuwania przedrostka bliżej do orzeczenia, ułatwiającym rozumienie treści, szczególnie przy dłuższych zdaniach mówionych. Czy mogę poprosić o konsultację w tej sprawie kogoś o wielkim doświadczeniu z językiem niemieckim? - 4 lata temu |
+2 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
A | AnnaKuczak |
Justyna.Ku - Oczywiście, przesuwanie przedrostka bliżej orzeczenia w zdaniach rozbudowanych jest niezwykle częstym zjawiskiem, jednakże warto podkreślić, że ma to miejsce w mowie potocznej, natomiast jeśli nasza wypowiedź ma mieć charakter formalny, zdecydowanie staramy się wtedy zachowywać znane nam reguły dotyczące czasowników rozdzielnie złożonych :)
Pozdrawiam :) - 4 lata temu |
|
parseq - To proszę posłuchać przemówień polityków. Tych rządowych. Sądziłem, że operują oni językiem o charakterze formalnym.
Trzymanie "w buforze" przedrostka orzeczenia na sam koniec złożonego, rozbudowanego zdania bardzo utrudnia odbiór i rozumienie treści. Sądziłem, że Niemcom również. - 4 lata temu |
|