ZALOGUJ SIĘ

Jaki to rodzaj czasu przyszłego i kiedy go stosujemy?

13 lat temuostatnia aktywność: 9 lat temu
Dlaczego zastosowano czas teraźniejszy w drugim członie angielskiego zdania, zamiast przyszłego prostego z "will" ?
Tell me when you are ready.
Powiedz mi, kiedy będziesz gotowy.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
walczyk757
walczyk757 - Dziękuję Wam obojgu za pomocne informacje :-) Rzeczywiście dopiero zaczynam. - 13 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

W tego typu zdaniach podrzędnych okolicznikowych czasu postępujemy jak w przypadku 1 trybu warunkowego. Chociaż ma znaczenie przyszłe, używamy czasu teraźniejszego (przeważnie Present Simple). Oprócz "when" mogą też wystąpić inne spójniki, np. as soon as possible.
askawska
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu
efogt - Może by koleżance napisać tak bo widzę że dopiero zaczyna i może jeszcze nie wiedzieć nic o trybach: istnieje zasada że po when nie używamy will - oczywiście istnieją wyjątki. Co Ty na to? Mam nadzieję że nie masz mi za złe tego wcięcia:) To tylko sugestia. Pozdrawiam serdecznie - 13 lat temu
askawska - Nie załączono informacji, w której lekcji pojawiło się zdanie. Czasem rzucam termin gramatyczny po polsku lub angielsku, by ktoś dociekliwy znalazł sobie i doczytał odpowiedni komentarz gramatyczny awansem, jeśli zachce. Zawsze staram się jednak wyjaśnić coś z grubsza od razu. Tak miało być i tym razem. Ale świetnie, że każdy może dodać coś od siebie. Pytający ma wtedy pełniejszy obraz.
Naturalnie, że nie mam ci za złe. Wcinaj się, ile tylko zechcesz. :)
- 13 lat temu
efogt - Dzięki:) Ludzie różnie reagują(ja czasem też bo jestem narwaniec-choć staram się już nad tym panować:), w końcu trzeba szanować zdanie innych).
Pozdrawiam serdecznie:)
P.S Zauważyłam że udzielasz zdecydowanych i pewnych siebie odpowiedzi i, co trzeba podkreślić,zawsze bardzo mądrych:)Przyjemnie się je czyta...:)
- 13 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.