A | angol13 |
Zaimek it może pełnić w zdaniu funkcję podmiotu. Używamy go:
1) Jako zaimka, który oznacza "to".
It is red. = To jest czerwone.
It's beautiful. = To jest piękne.
It's Adam. = To jest Adam.
It is Sara. = To jest Sara.
It is strange. = To jest dziwne.
2) Kiedy mówimy o pogodzie i temperaturze.
It is cold. = Jest zimno.
It's hot. = Jest gorąco.
It's rainy. = Jest deszczowo.
It is dark. = Jest ciemno.
3) Kiedy mówimy o czasie.
It's ten o'clock. = Jest dziesiąta.
It's twenty past seven. = Jest dwadzieścia po siódmej.
4) Kiedy mówimy o datach. W takim przypadku, zaimek it jest pusty znaczeniowo, tj. nie tłumaczy się go.
It's March 10th, 2011. = Jest 10 marca 2011.
![]() | Bilberry |
Jokasta - https://www.etutor.pl/pytania-jezykowe/pytanie/59830-Dlaczego_w_tym_zdaniu_zastosowano_that_a_nie_it_.html -zgromadziłam w tym temacie kilka linków dotyczących tego tematu
-
13 lat temu
zmieniany: 13 lat temu
|
+2 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
![]() | askawska |
gozda - To najlepsze wytlumaczenie z jakim sie spotkalem, a ucze sie angielskiego od malego i mieszkam w Stanach od prawie roku. Dzieki!
-
13 lat temu
|
|
elderflower - właśnie: This is my cousin Lucy... a przy słówku sister w słowniku DIKI jest takie zdanie: That's my sister Melanie.(to jest moja siostra Melanie) - czy w takim razie jest tu jakaś różnica? albo jakieś konkretne uzasatnienie użycia this/that?
-
12 lat temu
zmieniany: 12 lat temu
|
|
askawska - Ciężko wyczuć, bo zdania z DIKI są podane bez kontekstu. Być może Melanie stoi nieco dalej albo pokazujemy ją na zdjęciu. :)
-
12 lat temu
zmieniany: 12 lat temu
|
+2 |
![]() | alan.madej |
![]() | quantum137 |
F | fiddlerwithouttheroo |
fiddlerwithouttheroo - *David opened the window because it was hot in the room. fajny przykład, błędne zdanie, ponieważ it odnosi się tutaj do okna " Dawid otworzył okno, ponieważ było ono gorące w pokoju".
It was hot in the room so David opened the window. jest ok , albo alternatywnie np. David opened the window because the room was stuffy. etc. - 13 lat temu |
|
quantum137 - Dobre!:D
Jak wpadłeś na pomysł, że 'it' dotyczy tu okna? - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+1 |
fiddlerwithouttheroo - Zdanie jest dwuznaczne i tym samym niepoprawne. Wywnioskowałem z tego, że taka już natura "it", że odnosi się tylko i wyłącznie do rzeczowników (jeśli nie jest na początku zdania). Żeby nie być gołosłownym polecam zajrzeć do którejś książki Macpherson'a np. English for Academic Purposes ,
albo do jakiejś zaawansowanej gramatyki jak np. Advanced Grammar Longman, gdzie jest dział poświęcony gramatyce tekstu. - 13 lat temu |
|
fiddlerwithouttheroo - szczerze nie potrafię tego jeszcze spójnie wytłumaczyć, bo to ciut wyższy poziom zabawy z gramatyką :). Niemniej nie zgadzam się z opinią, że trzeba te różnice wyczuwać intuicyjnie, bo akurat na to są całkiem spójne reguły :)
-
13 lat temu
|
|
quantum137 - 'David opened the window because it was hot in the room.'
Nie ma możliwości by w tym zdaniu 'it' tyczyło się okna. Co do zaawansowanych książek to nic w tej materii nie pomogą, przykro mi. - 13 lat temu |
+3 |
![]() | quantum137 |
F | fiddlerwithouttheroo |
quantum137 - Rozumiem, mimo wszystko dzięki za sprostowanie.
To co piszesz teraz: 'overuse of it' to nie do końca to samo co wcześniej, bo to bardzo ogólne stwierdzenie a my tu omawialiśmy ściśle zdefiniowany przypadek ale nie będę drążył tematu. Pozdrawiam - 13 lat temu |
+2 |
fiddlerwithouttheroo - Bzdurę napisałem, zdanie jest ok, nie wiem dlaczego supermemo uznał je za złe. Tak czy inaczej, to kwestia pragmatyki i zdrowego rozsądku. Mimo to, nadal obstaję, że przy odpowiednim kontekście można to zdanie zrozumieć tak, że okno było napalone, jakkolwiek jest to głupie :)) Wybacz za próbę wprowadzenia w błąd :). Pozdrawiam!
-
13 lat temu
|
|
quantum137 - Nie ma za co, wiem o jakie polskie zdanie Ci chodzi... ale jeśli w taki sposób mamy analizować język to szybko nas to wywiedzie w las.
Pozdrawiam:-) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+1 |