ZALOGUJ SIĘ

Moja sąsiadka wymawia słowa fun, love, rough jak przez u

zmodyfikowany: 5 lat temuostatnia aktywność: 5 lat temu
Zastanawiałem się dlaczego moja sąsiadka mówi do mnie, tak bardzo dziwnie: "rough sex", "a lot of love and fun"
Zamiast wymawiać ʌ wymawia ʊ...

Ale ona pochodzi, z północnej Anglii i w tamtejszych akcentach tak to się robi.
Czyli słowa "look" i "luck" brzmią identycznie.
piotr.grela
kktm - Niezlą masz sąsiadkę. Tak jak wszystkim mowilem, kurs Dirty English to podstawa :) - 5 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

To by się zgadzało z tym, co przedstawiono na tym filmiku
https://www.youtube.com/watch?v=riwKuKSbFDs
Nr 8 i 9 to akcenty północnej Anglii, oczywiście nie są w 100% dokładne, bo trudno to dobrze odwzorować.
N
NY-NY
piotr.grela - Kajetan dzięki za tego linka, gościu ma niesamowity talent. Ja już go kiedyś widziałem ale teraz mówi w 65 akcentach, przypomnina mi trochę tego polskiego parodystę z "polskie ZOO" taki dawny kukiełkowy program satyryczny. A ja nie migę się nauczyć jednego akcentu Estuary... - 5 lat temu zmieniany: 5 lat temu
NY-NY - No taak, tylko że mówi w swoim języku i z tymi akcentami ma często do czynienia. Poza tym co innego przygotować fragment i przeczytać, a co innego płynnie mówić. No i widać, że wymienia więcej brytyjskich akcentów, chociaż w US też jest dużo innych. Nie piszę tego, żeby umniejszać jego zdolności, tylko bardziej po to, żeby nie przejmować się akcentem. Nauczenie się wymowy i wyeliminowanie zagranicznego akcentu to zadanie na całe lata, czasem w ogóle nie da rady i trzeba się z tym pogodzić. Każdy wysiłek włożony w naukę języka zasługuje na pochwałę. Jeślli Anglik nauczy się polskiej wymowy na takim samym poziomie, to pogadamy. A tak, nie ma co się wstydzić, że coś słabiej wychodzi. - 5 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.